Βαγγέλης Παπάζογλου ή Αγγούρης

( Αγγέλα και Βαγγέλης Παπάζογλου )



Βαγγέλης Παπάζογλου ή Αγγούρης (Σμύρνη 1897 – Αθήνα 1943)
Διακεκριμένος λαϊκός μουσικός και τραγουδοποιός, από
τους κορυφαίους προπολεμικούς ρεμπετες! ...


«Άμα τραγουδάς τον πόνο του κόσμου, τραγουδάς και το δικό σου τον καημό. Άμα λες μόνο το δικό σου το ντέρτι δεν είσαι ρεμπέτης... »

Υπήρξε αυτοδίδακτος μουσικός. Από παιδάκι έπαιζε μαντολίνο και αργότερα έμαθε κιθάρα, βιολί και μπάντζο. Συμμετείχε στην περίφημη Εστουδιαντίνα «Τα Πολιτάκια» ως δεύτερο μαντολίνο (με πρώτο τον Σπύρο Περιστέρη και τον Παναγιώτη Τούντα).
Εκεί γνωρίστηκε με τους άλλους μεγάλους Σμυρνιούς μουσικούς Σπύρο Περιστέρη, Παναγιώτη Τούντα, τους Ογδοντάκηδες, το Δημήτρη Σέμση ή Σαλονικιό που γύρω στο 1920 ήταν στη Σμύρνη παίζοντας βιολί κ.ά. 

Αν και αυτοδίδακτος, κατόρθωσε με τη βοήθεια του μαέστρου Σπύρου Περιστέρη να μάθει τη μουσική σημειογραφία. Έτσι πάρα πολλές παρτιτούρες των τραγουδιών του διασώθηκαν μέχρι σήμερα.
- Στο χρονολόγιο του λαϊκού μας τραγουδιού, ο Παπάζογλου ανήκει στην πριν τον Βαμβακάρη γενιά. Δεν είναι όμως μόνο χρονικά μεταξύ των πρώτων του λαϊκού τραγουδιού, αλλά και ουσιαστικά. Σ' αυτόν και στον Τούντα στηρίχθηκε κυρίως το λαϊκό τραγούδι πριν "παρέμβουν" τα μπουζούκια.



Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ Παπάζογλου, γεννήθηκε στα 1897 στην περιοχή
Ντρουμπαλί της Σμύρνης. Ο πατέρας κι η μητέρα του καταγόντουσαν απο κεί. Τον πατέρα του, φύλακα στους σιδηροδρόμους, τον μεταθέταν συχνά στους διάφορους σταθμούς της περιοχής και στα 1896 βρίσκεται στον Ντρουμπαλί, όπου και γεννήθηκε ο Βαγγέλης.

Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στις διάφορες περιοχές της Σμύρνης, ακολουθώντας την οικογένειά του και μετά την τρίτη του δημοτικού, όπου και σταμάτησε το σχολείο, βοηθούσε στη δουλειά σαν κοτσαδόρος στα τραίνα.
Παντρεύτηκε για πρώτη φορά δεκαέξη ετών την δεκατετράχρονη Αναστασία Μπαγιάτη. Έκανε δύο παιδιά, που το ένα πέθανε μικρό και το άλλο, ο μεγάλος του γυιός, πέθανε πριν μερικά χρόνια.

Αποφεύγει την κατάταξη στον τουρκικό στρατό, χρησιμοποιώντας πλαστά χαρτιά με το όνομα του πρώτου του εξαδέλφου.
Το 1918 χωρίζει απο την πρώτη του γυναίκα.
Στα 1922, μετα την Μικρασιατική καταστροφή, ακολουθεί το δρόμο της προσφυγιάς και έρχεται στην Αθήνα. Κατοικεί στην περιοχή της Κοκκινιάς και παντρεύεται στα 1927 τη Σμυρνιά τραγουδίστρια Αγγελική Μαρωνίτη απο μεγάλη οικογένεια μουσικών. Μένουν στην οδό Αχιλλέως 9 μέχρι το 1943.

Απο το δεύτερο γάμο του δεν κάνει παιδιά, αλλά υιοθετεί τον ανηψιό του Γιώργο Παπάζογλου.
Στις 27 Ιουνίου του 1943 πεθαίνει φυματικός και η κηδεία του γίνεται στο Γ’ Νεκροταφείο.

Ο Βαγγέλης Παπάζογλου, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση, αυτού που αποκαλούν σμυρνέϊκο τραγούδι στην Ελλάδα, όπως διαμορφώθηκε εδώ στα χρόνια της προσφυγιάς. ’Ηταν στιχουργός,συνθέτης και -αν και είχε εξαιρετική λαϊκή φωνή -σπάνια τραγουδούσε.. Έπαιζε και συνέθετε στη κιθάρα..

Τα λαϊκά τραγούδια που έγραψε είναι χαρακτηριστικά, τόσο για την ποικιλία μελωδίας και ρυθμού, όσο και για την πρωτοτυπία και απλότητα των στίχων.

Ο Βαγγέλης Παπάζογλου υπήρξε ένας απ’ τους λίγους ασυμβίβαστους στις επιταγές της λογοκρισίας του Μεταξά, με αποτέλεσμα την εξαφάνισή του απο τη δισκογραφία. Παρόμοια άλλωστε τύχη επέβαλε η τότε δικτατορία μέσα στις προσπάθειές της για ευρωπαϊκό εξωραϊσμό, και γενικά στο σμυρνέϊκο (τουρκομερίτικο γι’ αυτήν) τραγούδι..

Στο ενεργητικό του, αναφέροναι περίπου 30 τραγούδια τα οποία κυκλοφόρησε σε δίσκους, αλλά είναι βέβαιο ότι έγραψε περισσότερα. Απο αυτά ένα μέρος τα κράτησε και χαθήκανε, μάλλον στο πόλεμο, και ένα μέρος χάρισε σε διάφορους φίλους συνθέτες και τραγουδιστές.
(Στοιχεία για τον συνθέτη Βαγγέλη Παπάζογλου απο το ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΩΝ ΡΕΜΠΕΤΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ. Αντώνης Παρταλιός)
Γλέντι στο Σκαραμαγκά. Με το σαντούρι ο Βαγγέλης Παπάζογλου (πριν το '30)



Μουσικοί στο «Περίμενε». Ο Βαγγέλης Παπάζογλου (με την κιθάρα) και δίπλα του ο Στελλάκης.
Κοκκινιά 1932 -εδώ ήτανε η πιάτσα των μουσικών, το «Περίμενε». "Τα βαρβάτα όργανα της Κοκκινιάς", έτσι τα λέγανε.. 

Ο Βαγγέλης Παπάζογλου με δυο φίλους.
Κομπανία, με Βαγγέλη Παπάζογλου.


Ο Παπάζογλου (κιθάρα) με παρέα μουσικών (και ο ναργιλές στο τραπέζι!)
Ο Βαγγέλης Παπάζογλου στην παράγκα-ουζερί με κάποιον φίλο κοντά στο Τούρκικο νεκροταφείο - Παλιά Κοκκινιά 1924 
Δισκογραφία: (μερικά)..
Αργιλέ μου 1933
Λαχανάδες 1933
Μαρίκα χασικλού 1934
Ο Νικοκλάκιας 1934
Αν ήμουν άντρας 1934
Η μπαμπέσα 1934
Παπατζής 1934
Βάλε με στην αγκαλιά σου 1934
Αγιοθοδωρίτισσα γέννα 1934
Η Βολιώτισσα 1934
Η φωνή του αργιλέ 1934
Ντερβίσαινα 1934
Ο λαθρέμπορας 1934
Σαν φουμάρω τσιγαρλίκι 1934
Μου φαίνεται 1935
Στρίβε κουτσαβάκι 1935
Ο ξεμάγκας 1935Της το βγάλανε 1935
Σαν εγύριζα απ την Πύλο 1935
Θα στο λύσω 1936Καλογρια 1937
Το παιδί του δρόμου 1937
Να μη λες το μυστικό σου 1938
Το προσφυγάκι ... κ.α!!