Γιώργος Μανισαλής "Κο­ριός" (ο βετεράνος)

Thanos GR ~ MPOYZOYKI KAI MPOYZOYKSIDES!!!!
Manisalis Giorgos
(Σολίστ μπουζουκιού, συνθέτης, τραγουδιστής)
(Βόλος 1925 - Αθήνα 7.11.1999) ...

Μεγαλος μπουζουξής και ο Μα­νι­σα­λής (Μα­γνι­σα­λής), με το πα­ρα­τσού­κλι "Κοριός". Ήξερε 17-18 διαφορετικούς «δρόμους» (!).
Μεγάλη θητεία στο πάλκο και τη δισκογραφία! 

Βετεράνος του ρεμπέτικου, με θητεία 56 χρόνων στο λαϊκό τραγούδι. Από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού. Για εννέα συνεχή χρόνια ήταν το alter-ego του Τσιτσάνη. Στα κέντρα, στο studio, στα πανηγύρια, παντού.. Έδωσε συναυλία ακόμη και στο «Άλμπερτ Χολ» (Λονδινο) το 1972 με Μαρινέλλα και Ξανθόπουλο. Επί τρεις δεκαετίες κρατήθηκε στην κορυφή με τρία μεγάλα σουξέ: 1950-'60 - «Ας πέθαινες να γλίτωνα» με τη Σωτηρία Μπέλλου. 1963-'70 - «Σε μια νύχτα μου 'χεις κάνει άσπρα τα μαλλιά» με τον Πέτρο Αναγνωστάκη. 1970-1980 - «Ιστορία μου, αμαρτία μου» με τη Ρίτα Σακελλαρίου.
--> Θυμάται μια πλάκα που έκανε στον Τσιτσάνη το 1949, στου "Τζίμη του Χοντρού" και την λέει: «Πήρα κρυφά το πορτοφόλι από την τσέπη του παντελονιού του βλάχου (Τσιτσάνη) και το έβαλα στην τσέπη του σακακιού του. Χάλασε τον κόσμο και διεκόπη η παράσταση, μέχρι να μάθει τι του είχα κάνει.. Και μετά με κυνηγούσε μέσα το κέντρο!». (απο αρθρο του ΠΑΝΟΥ ΓΕΡΑΜΑΝΗ 24/7 1999 ΤΑ ΝΕΑ)
Ο Β. Τσιτσανης, η Μ. Νινου και ο Γ. Μανισαλης ,αραχτοί.
Β. Τσιτσανης και Γ. Μανισαλης
Το πραγματικό του όνομα είναι Γ. Λαδόπουλος. 
 Ο πατέρας του Δημήτρης Μαγνισαλης σπουδαίος και έμπειρος βιολιστής, από τη Μικρά Ασία. Λέγεται ότι γνώριζε 72 διαφορετικούς «δρόμους»!. Μετά την Καταστροφή εγκαταστάθηκε στη Νέα Ιωνία Βόλου και το 1933 ήρθε στην Αθήνα και έπαιζε σε ορχ. «Σμυρνέικου ρεπερτορίου» (με τους Τούντα, Περιστέρη, Ρόζα Εσκενάζυ, κ.ά.).
Ο Λάμπρος με το κανονάκι, ο Μήτσος Μαγνίσαλης, η Νίκη η πολίτισα (Κυριακίδου), ο Τομπούλης, ο Κασιμάτης και κάποιος με κλαρίνο (Αθήνα, 1960)
Ο Μα­νι­σα­λής μεγάλωσε στην Αθήνα (οπου είχε εγκατασταθεί οικογενειακώς το 1933) με δύσκολα παιδικά χρόνια.. Σε ηλικία 12 χρόνων η Ρόζα Εσκενάζυ κάνει δώρο ενα μπουζούκι στον μικρό τότε Γιώργο Μανισαλή, το οποίο έμελε αργότερα να τον απογειώσει και να γράψει πέρίφημα τραγούδια και να κατακτήση τον κόσμο και την μουσική!

Κάποια στιγμή στην κατοχή δουλεύοντας ως μουσικός σε ταβέρνες, έτυχε να τον ακούσει ο Παναγιώτης Αραπιάν, ενας γνωστός μουσικός της εποχής και συνεργάστηκαν μέχρι το 1945.
 Πρωτοδούλεψε επαγγελματικά την Κατοχή, με τον Παναγιώτη Αραπιάν, τον Γιώργο Λαύκα, τον Αλέκο Παναγόπουλο "Αλεκακη" κ.ά στο Κέντρο «Φοίνικες», τα μετέπειτα «Μπουζούκια» (γωνία Σόλωνος και Μαυρομιχάλη).

1950 κέντρο «Φαληρικόν» Ανεστος Αθανασίου, Τσιτσάνης, Νίνου, Μανισαλής, Βάγιας, Περιστέρης, Μεταξάς, (Αρχειο Χατζηδούλη)
Τότε τον ακουσε ο Βασίλης Τσιτσάνης και τον πήρε στο συγκροτημά του, όπου μαζί σχεδον για μια δεκαετία ήταν αχώριστοι, αλλα και με πολλές συνεργασίες με τους τιτάνες της εποχής Βαμβακαρη, Περιστέρη, Ρούκουνα, Κηρομυτη κ.α. Μεταξύ άλλων πρωτοδισκογράφησε το 1946, στις 12 Ιουνίου (στον «παρθενικό» μεταπολιτευτικό δίσκο της «Κολούμπια») σε πρώτη εκτέλεση ερμήνευσε τραγούδια του Μητσάκη, με τα τραγούδια "Κομπολογάκι" και "Λουλάς" (Όταν καπνίζει ο λουλάς, εσύ δεν πρέπει να μιλάς) κ.α!. Το 1947 συνεργασία δισκογραφική με τον Στράτο Παγιουτζή ντεπούντο με το τραγούδι του "Ψαρόβαρκα Βολιότικη" σε στίχους Χ. Βασιλειάδη!, απο κει και πέρα άρχισε να λάμπει το άστρο του, γράφει τραγούδια που άφησαν εποχή!: Σε μια νύχτα μού 'χεις κάνει άσπρα τα μαλλιά , Ιστορία μου αμαρτία μου , Δώσε μου φωτιά , Κάθε ηλιοβασίλεμα (Θλιμμένο σούρουπο), Αν κάνω άτακτη ζωή , Παράνομή μου αγάπη κ.α.
Εμφανίστηκε σε πολλά λαϊκά Κένρτα «Ροσινιόλ», «Τριάνα», «Φαληρικόν»«Καλαματιανού», «Λουζιτάνια», «Τζίμη του χοντρού» κ.α Επαιξε σε εκατοντάσες δισκογραφίες και συνόδεψε πολλούς και επώνυμους τραγουδιστές, έχει αφήσει πολύτημο μουσικό έργο παρακαταθήκη.
1949 στου "Τζιμη". Λουκάς Μευσούτης, Τσιτσάνης , Νίνου, Γιωργος Μανισαλης "κοριος" κ.ά
1952 -'55 Στο κέντρο «Φαληρικόν», του Γιώργου Μαργωμένου (απο κάτω αριστερά) Γ. Σαλασιδης, Β. Τσιτσανης, Μ. Νινου, Γ. Μανισαλης, Λ. Τσαγκαρης, Βαγιας βιολί, Μεταξας ακορντεον και στο πιάνο ο Σπύρος Περιστέρης!
Κέντρο «Φαληρικόν» με Τσαγκαρη.

1953(;).. Λαϊκό πάλκο, με το συγκρότημα Β. Τσιτσάνη!. Με τους: τέρμα αριστερά στο μπουζουκι ο Γιώργος Μανισαλής "Κοριος", τέρμα δεξια στο μπουζουκι ο Λευτέρης Τσαγκάρης "Λευτεράκης". Πίσω: Περιστερης πιανο, Μεταξας ακορντεον και Βαγιας βιολι. *Η νεαρά που χορεύει, είναι Μαίρη Λίντα!!...

Συνολικά, επιχείρησε διάφορες περιοδείες στο εξωτερικό και επισκέφθηκε την Αμερική, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Αγγλία, το Βέλγιο και την Ελβετία.

Τσιτσανης, Γ. Μανισαλης, Περιστεης πιανο


Την πε­ρί­ο­δο '65-'72 συ­νερ­γά­στηκε με τον Νίκο Ξανθόπου­λο για τις α­νά­γκες των ται­νιών της «Κλακ Φιλ­μς» υπογράφοντας για το «παιδί του λαού» όμορφα τραγούδια. Συχνά εμφανιζόταν στις ταινίες αυτές (αλλά και σε άλλες) συνοδεύοντας τη Σακελλαρίου ή τον Ξανθόπουλο στο πάλκο ενώ είχε και μικρά χαρακτηριστικά ρολάκια.
Εφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 74 χρονών , στις 7 Νοεμβρίου το 1999 .
(μερος απο το Τάκης Καλογερόπουλος εκδόσεις Γιαλλελή 2001, το ogdoo.gr και το enxordo.gr)
ΕΠΑΙΖΕ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΞΑΝΘΟΠΟΥΠΟΥ ΣΤΗΝ "ΚΛΑΚ ΦΙΛΜ" , ΕΧΕΙ ΓΡΑΨEI ΠΟΛΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ: Π. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ, Β. ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗ, ΣΠ. ΖΑΓΟΡΑΙΟ, Μ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ, Ν. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟ, Δ. ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ, Μ. ΚΑΖΑΝΤΖΗ, ΘΑΛΕΙΑ, Ρ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ, Π. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, Π. ΤΣΑΟΥΣΑΚΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ, ΔΥΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ ΤΟ "ΝΑ ΣΕ ΓΛΥΤΩΣΩ ΠΡΟΣΠΑΘΩ" ΚΑΙ ΤΟ "ΠΡΟΔΩΜΕΝΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ" ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ Κ.Α!..
 ΤΗΝ Ρ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ Ο ΜΑΝΙΣΑΛΗΣ ΤΗΝ ΑΝΕΔΙΞΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΗΣ ΤΑ ΣΟΥΞΕ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥ!. ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΚΥΡΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ!.
.. ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ, ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ!. ΣΥΝΗΘΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΗΧΟ Ο ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ, (ΜΕΓΑΛΩ ΑΦΤΙ, ΠΟΝΗΡΟΣ Ο ΒΛΑΧΟΣ!) ΕΠΕΡΝΕ ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΤΟΥ Γ. ΜΑΝΙΣΑΛΗ ΚΑΙ ΕΠΑΙΖΕ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ, ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ Ο ΗΧΟΣ ΤΟΥ!. ..ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΑΛΙΕΣ ΑΦΗΓΙΣΕΙΣ!!.. ΩΡΑΙΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΣ ΖΗΣΑΜΕ, ΠΙΟ ΑΓΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ΕΠΟΧΗ.. (απο φιλο της σελιδας στο fb)
Σκηνή από την ταινία της '' Κλακ Φιλμς '', με τον τίτλο '' Ταπεινός και Καταφρονεμένος '', παραγωγής 1968.. Πρωταγωνιστεί '' το παιδί του λαού '', ο Νίκος Ξανθόπουλος, με τα τραγούδια του Γιώργου Μανισαλή - (ο οποίος κοιτάζει τον ερμηνευτή του και παίζει μπουζούκι), ενώ, από το τζάμι παρακολουθεί την ηχογράφηση ο διευθυντής της δισκογραφικής εταιρίας, ο Περικλής Χριστοφορίδης - (ο οποίος.. θα του κάνει και 3ετή συμβόλαιο, παρά τις αντιρρήσεις της '' 1ης φίρμας '', τού Στέφανου Στρατηγού, δηλαδή..).

1970 "Εσένα Μόνο Αγαπώ"
Μανισαλης με Ριτα Σακελλαριου και Χρηστο Δημοπουλο, απο ελλ. ταινια. Δεκ.'60
1955 Από την ταινία "Πιάσαμε την καλή"
Ο Κερομύτης, ο Μανίσαλης 'Κοριος', η Μπέλου, ο Μάρκος, ο Σαμιώτης (όρθιος), σε κάποιο εξοχικό της Νέας Φιλαδέλφειας (1950)
Πάλκο δεκ.'50 με τους: Τσιτσάνης, Γ. Μανισαλης (μπουζούκι) Γ. Σαλασιδης (κιθάρα) Σ. Περιστερης (πιάνο) κ.α - Μπροστα μια παρεα χορεύει! 
Τζιτζιφιές 1947 κέντρον "O ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ"
"ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΣΟΙ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ"
- MΠΟΥΖΟΥΚΙΑ: Στέλιος Κερομύτης, Απόστ. Χατζηχρήστος, Γιώργος Μητσάκης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Αργύρης Βαμβακάρης, Μάρκος Βαμβακάρης, Ηλίας Ποτοσίδης, Γιώργος Μανισαλής!
- ΚΙΘΑΡΕΣ: Κώστας Ρούκουνας, Ζαχαρίας Κασιμάτης
- ΠΙΑΝΟ: Κώστας Μασσέλος
"YΠΟ ΤΗΝ Δ/ΣΙΝ ΤΟΥ ΜΕΣΤΡΟΥ κ. Σ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ"

Τα περισσότερα (και γνωστά) μπουζούκια σε ένα πάλκο!! (ειχε παιξει και ο Τσιτσανης!)

Εν έτει 1950, στην ταβέρνα ''Τζίμης ο Χονδρός'', στην Αχαρνών.. Στο πιάνο ο Σπύρος Περιστέρης, στο μπουζούκι ο Γιώργος Λαδόπουλος (Μαγνισαλής ή ''Κοριός''), κιθάρα παίζει ο Ζαχαρίας Κασιμάτης, η Στέλλα Χασκίλ (Γαέγου Ιεχασκέλ) και ο Σιών Φέγγας.

Σπάνια Φωτο / Αρχείο Οικογένειας Μανισαλή. Δεκαετία 1970 - '79 Αμερική, στο κέντρο "Αστόρια". Δημήτρης Μητροπάνος και Γιώργος Μανισαλής !!!.


ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ ...



+ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΟ ΓΕΡΑΜΑΝΗ 1996 ..

Thanos GR ~ MPOYZOYKI KAI MPOYZOYKSIDES!!!! / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib