Thanos GR ~ MPOYZOYKI KAI MPOYZOYKSIDES!!!!
4:06 μ.μ.Tsibidis Yiorgos
Yiorgos Tsibidis - The emperor of bouzouki
"..Υπάρχουν πράγματα, που δεν θες ούτε να τα πεις ... ...ούτε να τα καταπιείς ... Τότε καλύτερα να τα παίξεις...." Γιώργος Τσιμπίδης - Δεξιοτέχνης μπουζουκιού (1927 - 2003) Μεγάλης εμβέλειας παίκτης!. Ένας από τους σπουδαιότερους λαϊκούς οργανοπαίκτες! .... Για τον μέγιστο Τσιμπίδη, οι ρεμπέτες, οι μουσικοί, οι σολίστες του μπουζουκιού.. θεωρούν τον Γιώργο Τσιμπίδη σαν τον «αυτοκράτορα» στο παίξιμο του μπουζουκιού!. Οι φίλοι του και οι συνεργάτες του μιλάνε για έναν άνθρωπο που δεν είχε ίχνος έπαρσης και ναρκισσισμού. Με λίγα λόγια, ο Γιώργος Τσιμπίδης «κένταγε» στο μπουζούκι!! ... Γεννήθηκε στις 18 Οκτώβρίου 1927 στο Καραβόστομο, ενα παραθαλάσσιο χωριό της Ικαρίας. Σε ηλικία 6 ετών πήρε το βραβείο του καλύτερου λυράρη στο νησί. Σε ηλικία 15 ετών σπούδαζε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με υποτροφία!. Ο αδελφός του, του χάρισε ένα μπουζούκι!, τον γοήτευσε και αφιερώθηκε σ’ αυτό, εγκαταλείποντας τις σπουδές βιολιού αλλά και το σχολείο.
Σπουδαστής βιολιού, στο Ωδείο Αθηνών. (Φωτο απο το βιβλιο "8 ΛΑΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ" - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΤΗΣ.)
Στα πρώτα του βήματα!
Υπήρξε κορυφαίος δεξιοτέχνης, με ιδιαίτερος ύφος και προσωπικότητα. Πήρε μέρος σε χιλιάδες ηχογραφήσεις λαϊκών δίσκων μεταξύ 1945-1975 (στην Ελλάδα). Ένα διάστημα έπαιξε και με τον μπουζουξή Τάσο Σοφόπουλο στο μαγαζί "Κηφισιά". Γύρω στο '50-52 υπηρέτησε στρατιώτης στα Χανιά, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Χανιώτη ρεμπέτη Γ. Κουτζογλου! παίζανε μαζί σε μαγαζί στο λιμάνι και με τον Αντωνη Κατιναρη!.
Ο Γ. Λαυκας με Νινέτ Λαβάρ τραγούδι, ο μεγιστος Γ. Τσιμπίδης δεξια και ο Κυριαζής με κιθάρα αριστερά!, ακόμα Αντώνης Ρεπάνης κιθάρα (όρθιος), Σπύρος Μπαλαγούρας ακορντεόν κ.α. Από την ταινία "Γκολ στον έρωτα" του 1954.
Έπαιξε πλάι στα μεγαλύτερα ονόματα (σε πάλκο και στούντιο): Καζαντζίδη, Γαβαλά, Πάνου, Γκρέυ, Λύδια, Χρυσάφη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Τατασόπουλο, Τζουανακο, Λαυκα, Καλδάρα κ.ά. Στο "Ροσινιόλ", ο Τσιµπίδης και ο Λαύκας επαιζαν µε Καζαντζίδη, Γκρέυ, κλαρινο ο Τάκης Τζάρας, πολυμουσικός! (έπαιζε και µπαγλαμά, κιθάρα), Μέρτικα κ.ά. Το 1957 έπαιξε στον "Αστέρα" με την Καίτη Γκρέυ, στην θεση του Λάκη Καρνέζη (πήγε με τον Παπαδόπουλο, μαζί με τον Καζαντζίδη). Εκ γενετής είχε πρόβλημα στα μάτια και πολλές φορές έπαιζε χωρίς να βλέπει!.
ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ
Φώτο από το καλοκαίρι τού 1961 στο κέντρο "Κουλουριώτης". Μία παρέα φίλων διασκεδάζει κι από πίσω τους έχουν: τον Γιώργο Τσιμπίδη (μπουζούκι) την ίδια χρονιά θα φύγει για Αμερικη, τον Αντώνη Ρεπάνη (κιθάρα), την Πολυ Πάνου, τον Στέλιο Καζαντζίδη, την Μαρινέλλα. (Σε αυτό το σχήμα έπαιξε και Γιώτα Λύδια)
Δόξα και χρήμα στην Αμερική. Έφυγε για την Αμερική της 14 Φεβρουαρίου το 1961 με τον κιθαρίστα τραγουδιστή Αντώνη Μουστάκα, τον κλαρινιστα Παναγιώτη Χαλιγιαννη, την Άννα Μπέλλα κ.α. Για 18 χρόνια εργάστηκε με επιτυχία στην Αμερική, σε μαγαζιά, ξενοδοχεία, καζινο, όπου εκτός των άλλων συνεργάστηκε με τον Νίκο Γούναρη, την Μπεμπα Κυριακιδου κ.α.. Έκανε καριέρα στην Αμερική.
με 5 ΧΟΡΔΟ !!
Χρησιμοποιούσε και πεντάχορδο μπουζούκι!. Του το είχε φταίξει (όπως και ένα τρίχορδο) ο φίλο του Ακης Πάνου!. (υπήρξε δεινός και φανατικός του τριχόρδου με το οποίο διέπρεψε!, αλλά σε ορισμένα κομμάτια, οριενταλ συνήθως, που είχαν άλλες ηχητικές απαιτήσεις χρησιμοποιούσε το οχτάχορδο μπουζούκι, με δύο μονες μουργκάνες -δηλ τρείς διπλές χορδές κάτω και δυο μονές πάνω σε διάταξη πεντάδας). Το 1968 ο Γιώργος Τσιμπίδης και ο Σταύρος Τζουανάκος παίζανε στο εστιατόριο «Ζορμπάς» στο Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια, όπως και ο Κώστας Καπλάνης. Θυμαται στην Αμερική ο μπουζουξής Παύλος Κακούρης.Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1970, έκανε κάμποσες ηχογραφήσεις.. και ξαναγύρισε στην Αμερική μετά από ένα χρόνο. Στοίβα τα λεφτά μπροστά του!. Σε μια βάφτιση στην Μινεσότα του πέταξαν 10.000 δολάρια.
Ηχογράφησε πολύ δυνατά οργανικά / σόλο, με τα μπουζούκια του όπως το "Χασάπικο του Τσιμπίδη", ηχογραφημένο το 1960, με μπουζουκια μαζι με τον Τσιμπιδη παιζουν ο Α. Κατινάρης και ο Σταύρος Καψαλός. Το "Σερενάτα με μπουζουκι" , Το μινόρε του Τσιμπίδη (Χόρα Τσιμπίδη) κ.α!.
Έκανε ένα ταξίδι στην Ελλάδα το 1987, ξανάφυγε και επέστρεψε το 1994. Ζούσε σε διαμέρισμα της κόρης του στο Γαλάτσι, με σύνταξη 90.000 δρχ. τον μήνα. Ξεχασμένος κι αυτός από την Πολιτεία.. Όταν έχει διάθεση (όπως γράφει ο μεγάλος Πανος Γεραμάνης), το μπουζούκι του παίρνει φωτιά!.
Το 2003 πέθανε με τον καϋμό της γυναίκας του που έχασε σε δυστύχημα..
με Ακη Πάνου και Μαρινελλα
Σύμφωνα με τον Σταματίου "Σπόρο", ο Τσιμπίδης έπεζε τρίχορδο, αλλά και την δικιά του κατασκευή πεντάχορδο, το τετράχορδο δεν ήθελε να το ξέρει!.. Ο Μάνος Χατζιδάκης στην πρώτη δισκογραφική εκδοχή των τραγουδιών της Στέλλας (Αγάπη πού’ γινες δίκοπο μαχαίρι και Ο μήνας έχει 13) με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη και τον Γιάννη Κυριαζή, μπουζούκι παίξουν Γιάννης Σταματίου και Γιώργος Τσιμπίδης. Ο Τσιμπίδης υπήρξε ένας απο τους μεγαλύτερους μπουζουξήδες της ξενιτιάς, με αρκετές ηχογραφήσεις για τον Καζαντζίδη, π.χ "Με κυνηγούν οι νόμοι" σε Στίχοι / μουσική Κώστας Βίρβος & Μπάμπης Μπακάλης Ηχογραφηση 1958, το "Κόκκινο μάυρο έπαιξα" 1958 σε στίχους - μουσικη Κώστας Βίρβος & Απόστολος Καλδάρας, μπουζουκι Γ.Τσιμπιδης, την 1η Εκτέλεση του τραγουδιου"Άνοιξε μάνα, άνοιξε", σε μουσική - στίχους Θ. Δερβενιωτη & Κ. Βιρβουμε Εισαγωγή μπουζούκι Γ. Τσιμπιδης, το 1958, "Σαν τον πουλημένο σκλάβο", στο "Βαθιά στη θάλασσα" και στο "Αρρωστος βαρειά" μαζι με τον Τατασόπουλο, "Μετανιώνω και δακρύζω" μαζι με Μπιθικώτση, "Αραπικα κορμια" (Μπιραλαχ) κ.α Αλλά και για τον Ακη Πάνου, π.χ "Θα κλείσω τα μάτια" 1971 με Βίκυ Μοσχολιού, "Ο μάγκας ο Λευτερης" & "Μες στου Μιστοκλη το τσαρδί" με Πρ.Τσαουσακη κ.α. (μέρος του άρθρου απο Πανο Γεραμάνη)
* Σπάνια φωτογραφία. Γύρω στα 1952, μάλλον από κάποια πρόβα. Ο Κώστας Τσοκαρόπουλος (αριστερά) με τον Γιωργο Ζαμπετα (δεξιά), με τα τρίχορδα τους. Με κιθαρα(!) ο μεγάλος Γιωργος Τσιμπιδης!.
Μιχάλης Μενιδιάτης και Γιώργος Τσιμπίδης (με το "Καλμόλ" μπουζούκι) μάλλον στο Μενίδι.
Ο Τσιμπίδης και ο φαρμακοβιομήχανος Βασίλης Νικολαΐδης, γνωστός ως «Καλμόλ». Το μπουζούκι αυτό το κέρδισε ο Γιώργος Τσιμπίδης από τον ΚΑΛΜΟΛ, έκανε με αυτό πολλές ηχογραφήσεις, μέχρι που αναγκάστηκε να το αφήσει λίγους μήνες αφότου πρωτοπήγε στην Αμερική, στο κέντρο της Ν.Υόρκης που δούλευε, καθώς δεν κρατήθηκαν οι χρονικοί όροι του συμβολαίου που είχε κάνει από την Ελλάδα. Ο ιδιοκτήτης ήθελε να τον κρατήσει για περισσότερο διάστημα από το συμφωνηθέν και για να τον πείσει να μείνει του κράτησε το μπουζούκι (!) ελπίζοντας ότι χωρίς αυτό δεν θα πάει πουθενά.. Εκείνος όμως επειδή είχε δώσει τον λόγο του ότι θα εμφανιζόταν στη συνέχεια στο Σικάγο, αναγκάστηκε να φύγει.. τα «ίχνη» του μπουζουκιού αυτού από τότε έχουν χαθεί..
(από την εγγονή του Γ. Τσιμπίδη, Γεωργία, στο "ρεμπέτικο φόρουμ")
Ο περίφημος κροίσος θαμώνας των μπουζουκιών Καλμόλ έκανε μυθικούς λογαριασμούς σε πολλά κέντρα τις εποχής, όπως στο "Πινδος" του Βαγγέλη Αλεξανδριανού. Στο μαγαζί έπαιζαν τότε οι καλύτεροι: Χιώτης με Μπέμπη και Σπορο, Τατασοπουλος, Λαύκας με Τσιμπίδη και Σπορο κ.α!
Ο Γιώργος Τσιμπίδης με το "Καλμόλ" μπουζούκι του, τραγουδάει σε κάποιο λαϊκό κέντρο του '50..
ΣΤ. ΚΑΖΑΤΖΙΔΗΣ, ΣΕΒΑΣ ΧΑΝΟΥΜ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ με το "ΚΑΛΜΟΛ" ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΤΟΥ. (Φωτο απο το βιβλιο "8 ΛΑΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ" - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΤΗΣ.)
Τάκης Μπίνης, Νανά, Γιώργος Λαυκας, Γιώργος Τσιμπίδης (με το "Καλμόλ" μπουζουκι του), Χρηστάκης, Ροβερτάκης (πιάνο) και Σωτήρης Ζωγιόπουλος στο Μενίδι, 1950.
Ο Τζουανάκος με τον Πετσά (κιθάρα), Γ. Τσιμπιδης (αριστερά με το "Καλμόλ" μπουζουκι του) και κάποιους άλλους μουσικούς (1954-'55)
Ο Τσιμπιδης (βέλος) με το "Καλμόλ" μπουζουκι του!, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, ένας άγνωστος τραγουδιστής, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης κι άλλοι μουσικοι, το 1957
Ο συνθέτης Νίκος Λογοθέτης (δεξιά με μπουζούκι) με τη κομπανία του σε μια υπαίθρια συναυλία. Στην μέση με το μπουζούκι ο Γιώργος Τσιμπίδης, κιθάρα ο Γιάννης Δέδες(?).
★☆★-★☆★-★☆★-★☆★-★☆★-★☆★
"Καλλιτεχνικες φωτογραφίες" στην Αμερική! Τρίχορδος... ή... πεντάχορδος...Τίποτε άλλο!...
Αμερική. Γιώργος Τσιμπίδης με τρίχορδο και ο κιθαρίστας / τραγουδιστής Αντώνης Μουστάκας!. Πίσω, με τη γραβάτα, καθιστός, διακρίνεται ο κλαριντζής Παναγιώτης Χαλιγιάννης! (Φωτο απο το βιβλιο "8 ΛΑΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ" - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΤΗΣ.)
Αμερική Ν.Υ. 1961 κέντρο "Kifisia". Γιώργος Τσιμπίδης με το πεντάχορδο, ο Αντωνης Μουστακας κιθάρα, Παναγιώτης Χαλιγιάννης κλαρίνο! (Φωτο από το βιβλίο "8 ΛΑΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ" - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΤΗΣ.)
Ο δεξιοτέχνες του μπουζουκιού Γιωργος Τσιμπιδης, με τον 'άρχοντα' Μανώλη Αγγελόπουλο!. (πριν το '61)
Από τ' αριστερά μπουζούκι ο Γιώργος Τσιμπίδης, τραγουδούν οι Γιώτα Λύδια, ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα. Διπλα ο Γιαννακης Αγγελου!. ( 1960 - '61)
Ο Στέλιος Καζαντζίδης παρέα με την Μαρινέλλα, στο Ακορντεόν ο Βασίλης Βασιλειάδης και στο μπουζούκι ο Γιωργος Τσιμπιδης.
Ακης Πανου, Γιωργος Τσιμπιδης, Σταυρος Τζουανακος,Σεβας Χανουμ, Κωστας Παπαδοπουλος, Αντωνης Μουστακας -Κέντρο διασκέδασης "Ο Θείος" - 1958 Ενας κι ενας!!.. τη να πεις..!!!! ♥
Εμφανίσεις σε ελληνικές ταινίες Καταζητείται η ταινία! "Ο Κοκοβιός πρωτευουσιάνος". Παλιά ελληνική ταινία του 1953 με ντοκουμέντο την ορχήστρα του Γιάννη Τατασόπουλου με τους Σπύρο Καλφόπουλο, Γιώργο Τσιμπίδη, Γιάννη Σταματίου "Σπόρο" (μπουζούκια), Σταύρο Πλέσσα (κιθάρα), Αγάπιο (πιάνο) και τη συμμετοχή του μεγάλου Στράτου Παγιουμτζή όπου έπαιξε σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδι "Το κορίτσι απόψε θέλει"..!!!!
Ο Σταματιου "Σπορος" για την ταινια: « Μου λέει μια μέρα ο Τατασόπουλος: «Είναι ένα κινηματογραφικό έργο που γυρίζουν και θέλω να ’ρθεις να παίξουμε μαζί». Ήταν ένα έργο του Πέτρου Γιαννακού, του Κοκοβιού, που το γυρίζανε σ’ ένα μαγαζί στη Ν. Φιλαδέλφεια, όπως ανεβαίνουμε τη Δεκελείας δεξιά. Ένα ωραίο καλοκαιρινό μαγαζί. Η ταινία λέγεται «Ο Κοκοβιός πρωτευουσιάνος». Τραγουδούσε ο Στράτος ο Παγιουμτζής και ήμασταν τέσσερα μπουζούκια, εγώ, ο Τατασόπουλος, ο Γιώργος ο Τσιμπίδης και ο Σπύρος ο Καλφόπουλος. Στο πιάνο ήταν ο Αγάπιος και κιθάρα ο Σταύρος ο Πλέσσας. Τότε πρωτοπαίξαμε το τραγούδι του Τατασόπουλου «Ελα, σήκω, χόρεψέ το», που δεν είχε βγει ακόμα σε δίσκο. Βγήκε μετά με τραγουδιστή τον Τσαουσάκη ». (μερος αρθρου απο το Διαδικτυακό περιοδικό " Η Κλίκα")
Συμμετείχε και σε άλλες ταινίες που έχουμε βρει, όπως στην ταινία «Γκολ στον Έρωτα» το 1954 με Μίμη Φωτόπουλο, Γεωργία Βασιλειάδου κ.α. Στο πάλκο "κεντάει" με το μπουζουκι του και τραγουδάει μαζί με το Λαϊκό συγκρότημα του Γιώργου Λαύκα, με τους ο Α. Ρεπάνη, Γιάννη Κυριαζή, Σ. Μπαλαγούρα κ.α. παιζουν τα τραγουδια «Μεσάνυχτα βαθιά σκοτεινιασμένα» Χρήστου Κολοκοτρώνη & Λαύκα κ.α! >> Δες ΕΔΩ <<
Λαυκας, Τσιμπίδης, Ρεπάνης κ.α. Από την ταινία "Γκολ στον έρωτα" 1954.
Στην ταινία του 1957, «Οι δυο μάγκες του Πειραιά» (Αλλού το όνειρο κι αλλού το θαύμα), με τον Νίκο Φέρμα και τον περίφημο Κοκοβιό (Πέτρος Γιαννακός). Στο πάλκο "κεντάει" σαν 1ο μπουζούκι ο Γιώργος Τσιμπίδης μαζί με το Λαϊκό συγκρότημα του σύνθετη Μπάμπη Μπακάλη, σε δυο τραγούδια του: "Η Κύπρος είναι Ελληνική" (ηχογραφήθηκε σε δίσκο το 1965 με Καζαντζίδη, με διαφορετικούς στίχους!) και το "Δεν εχω πλούτη να σου χαρίσω" (είχε ηχογραφηθεί το 1953 με Θανάση Ευγενικό και Ευαγγελία Μαρκοπούλου). Και τα δυο σε μουσική & στίχους Μπ.Μπακάλη & Κ.Βιρβου, τα ερμηνεύει η μικρή Γιώτα Λύδια!. Στο κοντινό πλάνο με τον Τσιμπίδη, έχουν αλλάξει μπουζούκι με τον Θόδωρο Πολυκανδριωτη; ή μήπως είναι ο (στιχουργός) Δημητρης Γκουτης;, του έχει δώσει του "Καλμόλ"!. δες!
Λαϊκό συγκρότημα του σύνθετη Μπάμπη Μπακάλη (1957) «Οι δυο μάγκες του Πειραιά»
1957 Αριστερά Γιώργος Τσιμπίδης με Θόδωρο Πολυκανδριωτη; ή Δημητρης Γκουτης;
Το 1958 στην ταινία «Αδέκαροι ερωτευμένοι» (Σκην: Τζανής Αλιφέρης), εμφανίζεται η "Κρατική Ορχήστρα" (όπως λέει ο Νίκος Ρίζος) Γιώργος Λαύκας και Γιώργος Τσιμπίδης. Ακούγονται τα τραγούδια: "Μη μου κάνεις το αντράκι" (του Κ. Μάνεση;) με την Σπεράντζα Βρανά και το "Μέσα στο νερό της λίμνης" (Δημοτικό / Νησιώτικο) με την Μαριάννα Χατζοπούλου.
Γιώργος Λαύκας και Γιώργος Τσιμπίδης. Από την ταινία "Αδέκαροι ερωτευμένοι" 1958
▂▃▅▇█▓▒░RESPECT░▒▓█▇▅▃▂
* Περισσότερες λεπτομερείς για τον Γ. Τσιμπίδη μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο "Οκτώ λαϊκά πορτραίτα / Μεγάλοι σολίστες του μπουζουκιού στη δεκαετία του '50", απο τον σολίστα του μπουζουκιού και ερευνητή Γιώργο Αλτή, Περιοδικό "Λαϊκό Τραγούδι", 2007. ΒΙΝΤΕΟ / ΜΟΥΣΙΚΗ .. (Σόλο)