Μπουζούκι Χρήστος Δημόπουλος με Καίτη Γκρευ, Κιθαρίστας είναι ο Νίκος Καλλέργης Στο βιολί, πίσω αριστερά είναι ο ξακουστός Στέλιος Λαζάρου!!! (είναι χαρακτηριστικό το μουστάκι του!)
Ο Χρήστος Δημόπουλος ένας άλλος αξιόλογος παίκτης (τρίχορδος) της χρυσής εποχής του λαϊκού τραγουδιού '50 - '60 .. Για πολλά χρονιά συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Περπινιαδη, ήταν και μαζί με τον Ζαμπετα (πριν πάρει τον τετράχορδο Ζαφειριου) σε ηχογραφήσεις και με τον Αργύρη Βαμβακάρη!, στενός συνεργάτης του Καζαντζίδη (σε περιοδείες το '50).
Ο Χρήστος Δημόπουλος, η Μαίρη Κωνσταντινίδου "Μαριώ", ο Βαγγέλης Περπινιάδης, η Φώτο Στράτου κι ο πατέρας της Στράτος Παγιουμτζής (1964)
Από ελλ. ταινία ο Χρήστος Δημόπουλος μπουζούκι και ο Β. Περπινιαδης τραγουδά "Δεν ξανά παίζω ζάρια πια" <--
"ΛΑΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ-ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ" ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΧΟΡΔΟ .... ΔΕΞΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ AΡIΣTEΡA ME TO MΠOYZOYKI Χρήστος Δημόπουλος - ΔΕΚ.60
"Οι ρεμπέτες της παλιάς φρουράς, που στην πλειοψηφία τους είναι σολίστες του μπουζουκιού, πιστεύουν απόλυτα ότι οι λαϊκές ορχήστρες επιβάλλεται να το χρησιμοποιούν ως βασικό όργανο. Λαϊκή ορχήστρα χωρίς τα μπουζούκια σε πρώτο ρόλο, είναι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο, λέει ο Μιχάλης Γενήτσαρης, ενώ ο Χρήστος Δημόπουλος επιμένει ότι ακόμη και σήμερα οι λαϊκές ορχήστρες πρέπει να διαθέτουν δύο σολίστες του μπουζουκιού, ώστε ο ένας να παίζει πρίμο κι ο άλλος σεγόντο. Τότε ο ήχος είναι αυθεντικός, γνήσιος, μοναδικός. Και εξηγούν: το μπουζούκι είναι σαν να σου μιλάει. Βγάζει ήχο ψυχής. Οι χορδές του αγγίζουν τις δικές μας ευαίσθητες χορδές. Κυρίως των απλών ανθρώπων. Για να βγάζει όμως το μπουζούκι ήχο ψυχής και να συγκλονίζει, λέει ο Μιχάλης Δασκαλάκης, πρέπει οι σολίστες να το παίζουν σαν μπουζουκτσήδες της ψυχής και όχι σαν ψυχροί επαγγελματίες. Μόνο ο ήχος αυτός είναι βάλσαμο ψυχής!!.." - από άρθρο του Πανου Γεραμανη.
Καλαμάτα - 1953 "Πράσινο Αστέρι"
Από αριστερά στη φωτογραφία διακρίνουμε τον Τάσο Αναγνώστου, στο μπουζούκι. Ο Τάσος Αναγνώστου, σύζυγος της κυρά – Παγώνας και πατέρας του μπουζουξή Τζίμη Αναγνώστου. Ταλαντούχος οργανοπαίχτης, συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του λαϊκού μας τραγουδιού, έφυγε νωρίς, σε ηλικία 39 ετών.Δίπλα του ο Στέλιος Καζαντζίδης με την κιθάρα του, νεαρός, μόλις 21 χρονών. Έχει ήδη μπει επαγγελματικά στο τραγούδι, ενώ ένα χρόνο πριν (Ιούνιος του 1952) φωνογραφεί τον πρώτο του δίσκο. Ήταν η σύνθεση του Απόστολου Καλδάρα «Για μπάνιο πάω και αν θέλεις έλα». Δίπλα στο Στέλιο, η Καίτη Γκρέυ, με την οποία είχε αρραβωνιασθεί επίσημα και χώρισε το 1956, μετά τη μεγάλη τους επιτυχία στο δίσκο «Απόψε φίλα με», του Μανωλη Χιώτη. Τέλος δίπλα στην Γκρέυ, ο Χρήστος Δημόπουλος με το μπουζούκι, στενός συνεργάτης του Καζαντζίδη.
Πίσω διακρίνουμε το μεγάλο καλαματιανό κιθαρίστα Ηλία Μαυρέα και δίπλα του τον Σωτήρη Ζωγιόπουλο με το ακορντεόν. Ο κύριος που βρίσκεται πίσω από την ορχήστρα μας είναι άγνωστος, μάλλον εργαζόμενος στο «Πράσινο Αστέρι». Δεξιά διακρίνουμε ένα χαμογελαστό πιτσιρικά. Δεν είναι άλλος από το μικρότερο αδελφό του Στέλιου, τον Στάθη Καζαντζίδη, σε ηλικία 8 χρονών
Σπάνια φωτογραφία. Ο Σπύρος Πολυκανδριωτης (ο μικρότερος γιός του μεγάλου δάσκαλου) τραγουδάει σε πολύ μικρή ηλικια στο πάλκο, σε κέντρο που έπαιζε ο πατέρας του Θόδωρος. Αριστερά με το μπουζούκι Χρήστος Δημόπουλος, πίσω στο πιάνο η Ευαγγελία Μαργαρώνη.
Το λαϊκό συγκρότημα του Βαγγέλη Περπινιάδη - Στράτος Διονυσιου - τερμα αριστερα με μπουζουκι Χρηστος Δημοπουλος -τέρμα δεξιά Λάκης Μπαλλής, από πίσω του (δίπλα στον ακορντεονίστα) ο ρεμπέτης Σμυρνιός, ο μεγάλος τραγουδιστής Κώστας Νούρος (1959)
-
Μέσα από τη ταινία του 1964 ''Ορφανή στους πέντε δρόμους'' . Ο Βαγγέλης Περπινιαδης, ο Γκουτης (?) και ο Χρήστος Δημόπουλος με μπουζούκια.
(1964) Βαγγελης Περπινιαδης, Γκουτης , Χρήστος Δημόπουλος (βιολί ο Λαζάρου;)
Σπύρος Ζαγοραίος, η σύζυγος του Ζωή, δεξιά με το μπουζούκι ο Δημητρης Γκουτης (στιχουργός). Στα μπουζούκια πίσω, διακρίνονται, ο Χρήστος Δημόπουλος και δεξιά ο Γιώργος Μανησαλης ή "Κοριός (1964 μέσα από ελληνική ταινία)
ο Χρήστος Δημόπουλος δούλεψε σε πολλά μαγαζιά όπως "ο Κεφαλας" ..
Ο Κ. Παπαδόπουλος (μπουζούκι), Δ. Δασκαλάκης (κιθ.), Γ. Ροβερτάκης (πιάνο), Μπουχράμ Αλτιμπακιάν (βιολί),ο Μπάτης με τον μπαγλαμά του! και ο Χρήστος Δημόπουλος - 1952
Γιώργος Μανησαλης ή "Κοριός", Ρίτα Σακελλαρίου και Χρήστος Δημόπουλος. Από την ταινία ''Ζητούνται γαμπροί με προίκα" (1970).
Τέλη δεκαετία '70 ..; Θεόδωρος Πολυκανδριώτης - (στο κέντρο με μπαγλαμά), κιθαρα ο Μπαμπης Μαλλιδης. Στα μπουζούκια αριστερά είναι ο Χρήστος Δημοπουλος και δίπλα ίσως ο Σπυρος Καλφοπουλος!
Στα χρόνια τών '70ς, στο '' Σού - Μού ''.. * Με μπουζουκτσήδες τον Γιάννη Μωραΐτη - (ο οποίος είχε δηλώσει ότι έπαιξε εκεί για 3 χρόνια και ότι συνεργάστηκε με τον Στράτο Διονυσίου για 12 περιόδους), τον Χρήστο Δημόπουλο και λαϊκούς τραγουδιστές όπως ο Φώτης Στασουλάκης, η Ανθούλα Αλιφραγκή, ο Μανώλης Τοπάλης και άλλοι (κείμενο από Γ.Ζγουρας) Λαϊκό κέντρο "Σού - Μού". από το 1966, στην Ιερά Οδός (Αιγάλεω). Εδώ βασίλεψε το άστρο της «ιέρειας» Ανθούλας Αλιφραγκή, ενώ εδώ έκαναν μεγάλη επιτυχία και οι Στράτος Διονυσίου, Βαγγέλης Περπινιάδης, Αντώνης Ρεπάνης, Κώστας Μοναχός, Παλόμα και άλλοι. Το κέντρο ανήκε στη λεγόμενη «κάτω νύχτα», που ύμνησε ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης. Σε αυτήν προσθέστε τα Αραπάκια, το Stop και τη Λουζιτάνια.
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ ...
Στην πρώτη εκτέλεση από τις δύο "ΜΕΣ ΤΗΝ ΠΟΛΛΗ ΣΚΟΤΟΥΡΑ ΜΟΥ" παίζουν μπουζούκια οι Αργύρης Βαμβακάρης με τον Χρήστο Δημόπουλο!
" Στο ακορντεόν είναι ο Γιώργος Κουλαξίζης. Στα μπουζούκια στην πίσω γραμμής, διακρίνονται αριστερά, ο Χρήστος Δημόπουλος και δεξιά ο Γιώργος Μανησαλής (ή Κοριός). "
Share This Post
Thanos GR ~ MPOYZOYKI KAI MPOYZOYKSIDES!!!! /
Author & Editor
Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.