Χάρης Λεμονόπουλος 1923 - 1975 Theocharis Lemonopoulos

Unknown

 Θεοχάρης Λεμονόπουλος - μπουζουκαρος!!!
Harry Lemonopoulos

Από τους μεγάλους του εθνικού λαϊκού μας οργάνου!

Λεμονόπουλος με τρίχορδο! *Απο: Τακης Μπινης-Βίος ρεμπέτικος "μπροστά σου πάντα απλώνεται ένα δίχτυ" Συγγραφέας: Ιωάννα Κλειάσιου.

ΑΡΙΣΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΕ ΦΟΒΕΡΗ, ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ!!!

Ο συνθέτης και σολίστας του μπουζουκιού Χάρης Λεμονόπουλος γεννήθηκε στην Πρέβεζα 5 Ιουνίου το 1923. Από τους ποιό σημαντικούς δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, πήρε μέρος σε εκατοντάδες ηχογραφήσεις Ελλαδα και Αμερικη.. εισήγαγε την κλασική κουλτούρα στο μπουζούκι με ανεπανάληπτες εκτελέσεις κλασικών έργων..

Πρώην βιολιστής και κιθαρίστας. Είχε σπουδάσει κλασικό βιολί και κιθάρα (ήξερε πιάνο κ.α). Προσέθεσε πολλά από τα κλασικά ακούσματα του, στις συνθέσεις και τις διασκευές, κυρίως ορχηστικών κομματιών. Διακρίνονταν για την εκπληκτική ταχύτητα του που ακόμα και σήμερα θεωρείται αξεπέραστη!!! 

.. Χρόνια στην Αμερική (πρωτοπήγε το 1961).. ο Λεμονόπουλος συμμετείχε στα πρώτα μουσικά σύνολα που έστησε ο Μίκης Θεοδωράκης για τις συναυλίες που έδινε στο εξωτερικό, το 1967 και μετα. 
.. Πέθανε στο Ιλλινόις του Σικάγο τον Μάιο του 1975 σε ηλικία 52 ετών από κιρρωση του ήπατος και κηδεύτηκε στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν αρκετοί συγγενείς του (εγγονια του αδερφού του, ανίψια κ.τ.λ)

Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει ότι ο μόνος μπουζουξής που θα μπορούσε να παίξει Μπετόβεν - (κλασσική μουσική, δηλαδή) ήταν ο Θεοχάρης Λεμονόπουλος...



ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΥΛ, ΑΦΗΣΕ ΕΠΟΧΗ !!!
ΠΗΓΕ ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ..ΣΕ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ !!!

Anthony Quinn and Harry Lemonopoulos
Ο Άντονι Κουίν με τον Χάρη Λεμονόπουλο, στην Αμερική (1969-'70)

.. ο πρύτανης της πενιάς !!!

1973
απο Ελληνικη ταινια με Απ. Καλδαρα (δεν φενετε, μονο το μπουζουκι του) και Χαρη Λεμονοπουλο. Mαζι με τους, Σπυρος και Φουλη Δημητριου!. 
1969 ΑΜΕΡΙΚΗ - ΛΕΜΟΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΤΡΑΤΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΑΡΜΟΝΙΟ.
Χαρης Λεμονοπουλος, Δ. Ρουμελιώτης, Μένιος ο κιθαριστας κι ο Χρήστος Μίγκος (Καβάλα, 1945)
Καλλιτεχνική φωτογραφία - Χάρης Λεμονόπουλος με βιολί. Χαρισμένη στον φιλο του Τακη Μπινη, να τον μπανίζει όπως έχει γράψει ο σολίστ Χάρης. *Απο: Τακης Μπινης-Βίος ρεμπέτικος "μπροστά σου πάντα απλώνεται ένα δίχτυ" Συγγραφέας: Ιωάννα Κλειάσιου.

Ο Χάρης Λεμονόπουλος, φαντάρος, την εποχή του ανταρτοπόλεμου.. Τότε ο Λεμονόπουλος έπαιζε βιολί, κιθάρα.. Αργότερα, όταν κατέβηκε στην Αθήνα, καθιερώθηκε στο μπουζούκι.
Αν δεν ήταν ο Λεμονόπουλος, πως θα ξέραμε τι μπορεί να κάνει το μπουζούκι !!!
Ο Λεμονόπουλος είχε "τρέλα" με την κλασική μουσική. Άλλωστε, προερχόταν από το κλασικό βιολί, όπως και ο έτερος θρυλικός δεξιοτέχνης μπουζουξής Δημήτρης "Μπέμπης" Στεργίου. Έχοντας σπουδάσει 8 χρόνια στο ωδείο Αθηνών, είχε την άποψη ότι το μπουζούκι, ως πλήρες όργανο το οποίο περιέχει 4 με 5 οκτάβες, όσες δηλαδή το βιολί, το πιάνο και όλα τα σολιστικά όργανα, μπορεί να αποδώσει κλασικούς συνθέτες αρκεί να αποδοθούν με αλλαγή στο ύφος του παιξίματος και λεπτότητα. *Υπήρξε και σολίστ σε συνθέσεις του Χατζιδάκι, του Μαρκόπουλου, του Πλέσσα, του Λεοντή κ.α.

BRAHMS & DVORJAK ΣΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ !!!! 

* Ηχογραφήση σε θέματα των Brahms (Hungarian raphsody No 5) και Dvorak (Humoresques) έγιναν στην Αμερική και κυκλοφόρησαν, ως οι δύο όψεις από ένα 45άρι δισκάκι, στα τέλη της δεκαετίας του '60. Τον συνοδεύει ένα οργανικό σχήμα με την ονομασία "The Athenians Cafe Orchestra". Αργότερα ηχογράφησε κι έναν μεγάλο δίσκο με κλασικά ως επί το πλείστον θέματα.


Harry Lemonopoulos plays on bouzouki Antonín Dvorak / Humoresques (Poco andante) https://www.youtube.com/watch?v=OL84mDNuKFU

Ο Χάρης Λεμονόπουλος με δύο σαλονικιούς μουσικούς (Θεσσαλονίκη, 1949 - '50)
1966 απο Ελληνικη ταινια με Νίκο Ξανθόπουλο!, μπουζούκια Απ. Καλδάρας, Χάρης Λεμονόπουλος (σε μια επιστροφή στην Ελλάδα) & Μίμης Ξαπλαντέρης!, κιθάρα Μπάμπης Μαλλίδης.
Από την ταινία "Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί" (1966) με Νίκο Ξανθόπουλο, Άντζελα Ζήλεια, Ελένη Ζαφειρίου και Γιώργο Μούτσιο. Τραγούδι με τους: Απ. Καλδάρας, Γρ. Μπιθικωτσης, Χάρης Λεμονόπουλος (μπουζούκια), Μίμης Ξαπλαντέρης (μπαγλαμά), Μπάμπης Μαλλίδης (κιθάρα)..

Φώτο τραβηγμένη την Τρίτη 3 Μαρτίου 1959, στην Χαλάστρα Θεσσαλονίκης.. Απόκριες, κι ο Στέλιος, η Μαρινέλλα και η ορχήστρα '' το Καρέ των Άσσων '' με μαέστρο και 1ο μπουζούκι τον Θεοχάρη Λεμονόπουλο, θα διασκεδάσουν τον κόσμο ''..μέχρι πρωΐας..'' !!!

(από εφημερίδα) 1959 και στο κέντρο ''Αστέρια'' παρουσιάζονται οι: Πάνος Γαβαλάς, Δούκισσα, Ούλα Μπάμπα, Θεοχάρης Λεμονόπουλος, Στέλιος Μακρυδάκης και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, με τον Σταύρο Γραμματικόπουλο να παρουσιάζει την ρεβύ πίστας ''Πενιά και μεροκάματο''. (Ακούστηκε και από το ραδιόφωνο, των "ενόπλων")


Λεμονόπουλος στην Αμερική: Μεγαλούργησε με το μπουζούκι του.. 
από το θέατρο του Broadway, έως το ρεσιτάλ στο Carnegie Hall..

1968 Νέα Υόρκη - Από τ' αριστερά: ο Φώτης Γκόνης, ο Θεοχάρης Λεμονόπουλος, η Μελίνα Μερκούρη και γονατιστή η Ειρήνη Παππά (άκου τραγούδια της στο τέλος του αφιερώματος).
1967, στο θέατρο Μπρόντγουεϊ στο ''Μεγάλο Μήλο'' (Αμερικη), ανεβαίνει το έργο '' Ίλια Ντάρλινγκ ''.. Ο Θεοχάρης Λεμονόπουλος παίζει μπουζούκι, η Μελίνα Μερκούρη χορεύει / τραγουδάει και ο Τίτος Βανδής τούς σιγοντάρει.
1967, θέατρο Broadway (Illya Darling) ο Χάρης Λεμονόπουλος (με το μαύρο μπουζούκι του) και ο ηθοποιός Τίτος Βανδής.
+Ντοκουμέντο του 1967, Αμερική (Νέα Υόρκη), στο ιστορικό θέατρο του Broadway, ανεβαίνει το έργο «Illya Darling» (Ιλια Ντάρλινγκ). Ο τιτανομέγιστος Θεοχάρης Λεμονόπουλος παίζει μπουζούκι, η Μελίνα Μερκούρη χορεύει / τραγουδάει και ο Τίτος Βανδής τούς σιγοντάρει. Βίντεο από το αμερικάνικο τηλεοπτικό κανάλι CBS TV. (δημοφιλή Δίκτυο, σε έγχρωμη μετάδοση!)
Harry Lemonopoulos, Melina Mercouri, Titos Vandis and cast from the Broadway production of «Illya Darling» performing on the "Ed Sullivan Show" on CBS TV in 30/4/1967. Illya Darling is a musical with a book by Jules Dassin, music by Manos Hadjidakis, and lyrics by Joe Darion, based on Dassin's 1960 film «Never on Sunday». *«Illya Darling» opened on Broadway at the Mark Hellinger Theater on April 11, 1967.

Λεμονόπουλος

Στην Αμερική με τον φιλο του Γουναρη!
Χάρης Λεμονόπουλος και Γιάννης Αγγέλου το πρώτο και δεύτερο μπουζούκι (με γραβάτες) στην εγγραφή του δίσκου του μιούζικαλ "Ίλια ντάρλινγκ" στη Νέα Υόρκη. Κι΄ ο ρεπόρτερ Δημήτρης Λιμπερόπουλος παρακολουθεί που ο Μάνος Χατζιδάκις ανέσυρε το μπουζούκι από τα υπόγεια στα σαλόνια και τώρα το έφερε στο Μπρόντγουεη! - 1967
Νέα Υόρκη 1967 με Μάνο Χατζιδάκη ο ρεπόρτερ Δημήτρης Λιμπερόπουλος
Η.Π.Α μιά ιστορική φωτογραφία: Ο Μάνος Χατζιδάκις το 1967  στο Μπρόντγουεη με τον Χάρη Λεμονόπουλος και Γιαννη Αγγελου, στα Στούντιο "Κολούμπια", Νέα Υόρκη!
Από την ηχογράφηση τού δίσκου (για την θεατρική παράσταση) "Ίλυα Ντάρλινγκ" στο στούντιο της Νέα Υόρκη στην Αμερική, εν έτει 1967..
* Σημειωτέον δε ότι ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν κυριολεκτικά εντυπωσιασμένος από τον Μεγάλο δεξιοτέχνη Χάρη Λεμονόπουλο και έλεγε: "..είναι ο μόνος λαϊκός μουσικός που μπορεί να παίξει και Μότσαρτ ".
ΡΕΣΙΤΑΛ ΜΠΟΥΟΥΚΙΟΥ ΣΤΟ CARNEGIE HALL
* Έδωσε μεγάλα ρεσιτάλ με το μπουζούκι του στην Αμερικη, όπως στο «Κάρνεγκι Χωλ» Carnegie Hall (New York) το '67, όπου υπάρχει φωτογραφία απο το πρόγραμμα απο την βραδιά εκείνη!. Φωτογραφίες που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας!. Από το αρχείο του σολίστα Νικου Τατασοπουλου, είχαμε την τιμή να τις μοιραστεί μαζί μας, μαζί με πληροφορίες φυσικά και τον ευχαριστούμε!. Όπου για πρώτη και μοναδική φορά, επαιξε ο Χάρης Λεμονόπουλος δικό του κονσέρτο για μπουζούκι με τίτλο "The progress", σε τονικότητα μί ύφεση ματζόρε (όπως μας ανάφερε ο Ν. Τατασοπουλος και αναγράφετε και στο πρόγραμμα, παρακάτω). Έχοντας την τύχη να ακούσει το κονσέρτο από ιδιωτική ηχογράφηση (μάλλον ηχογράφηση του ιδίου διότι αρνήθηκε την επιλογή της εγγραφής εκείνο το βράδυ απο τους τεχνικούς του χώρου.. ίσως λόγω χρέωσης.. Μας είπε ότι πρόκειται για ενα αριστούργημα*. Το επίπεδο της δεξιοτεχνίας του Λεμονόπουλου εκείνο το βράδυ ήταν σε επίπεδα που δυστυχώς δεν τον έχουμε ξανά ακούσει !!! Ταχύτητα απίστευτη ...καθαρότητα ...μελωδικότητα ...Η σύνθεση συμπεριλαμβάνει δικές του μελωδίες και αυτοσχεδιασμούς πάνω σε Ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθμούς!. 
«Bouzouki in two facets» (Το μπουζούκι σε δύο όψεις)
Από το κονσέρτο του Λεμονοπουλου της 10/12/1967 - Πρόγραμμα από την βραδιά εκείνη! Carnegie Hall (New York). *Απο το αρχείο του σολίστα Νικου Τατασοπουλου.
Covers for Carnegie Hall (New York) 1967
Harry Lemonopoulos covers for Carnegie Hall 1967
*Ακούστε το "κονσέρτο για μπουζούκι" στο Carnegie Hall του τεράστιου σολίστ Χάρη λεμονόπουλου "The Progress σε Eb μείζονα"  από το αρχείο του σολίστα Νικου Τατασοπουλου στο ogdoo.
Harry Lemonopoulos Carnegie Hall

απο Ελλαδα

με ηλε/κη κιθαρα!
1950..

The Golden Fingers of Harry Lemonopoulos (1973)
from the LP 'Duo Acropol sing Greek Songs Featuring Harry Lemonopoulos' 

Περί 1966.. (σε μια επιστροφή στην Ελλάδα)  στην ηχογράφηση τού δίσκου ''Ανάσταση Ονείρων '', σε μουσική Χρήστου Λεοντή και στίχους τών: Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μιχάλη Παπανικολάου, Γιάννη Κακουλίδη, ενώ υπήρχαν και 3 ορχηστρικά.. 
 Ο Χρήστος Λεοντής διευθύνει την ορχήστρα του, κιθάρα παίζει ο Σπύρος Περιστέρης!, μπουζούκι οι Θεοχάρης Λεμονόπουλος και Μίμης Ξαπλαντέρης!, ο  Ορφανός στο πιάνο, ο Βαγγέλης(;) Μεθυμάκης παίζει ντραμς και ο Πάνος Ιατρού κόντρα/μπάσσο.

Στο κέντρον "Τριανα". Πανηγυρική έναρξις, το Σάββατον 4 Νοεμβρίου τού 1961.. Και με τι..οπλοστάσιο..: Στέλιος Καζαντζίδης, Μαρινέλλα, Ρία Κούρτη, Αντώνης Ρεπάνης, Αντώνης Μουστάκας, Θεοχάρης Λεμονόπουλος, Στέλιος Ζαφειρίου, Πάνος Ιατρού, Κώστας Μπάμπαρης, Σούλη Σαμπάχ 

Στο κέντρον ''Τριανα". Εναρξις χειμερινής περιόδου το Σάββατον, 15 Οκτωβρίου 1960.. Και με τι ονόματα ερμηνευτών..: Πόλυ Πάνου, Πάνος Γαβαλάς, Έφη Λίντα (εξαδέλφη της Βίκυ Μοσχολιού), Πόπη Πόλλυ..
Και οι μουσικοί: Γιαννάκης Καραπεσίνης, Θεοχάρης Λεμονόπουλος (μπουζούκια), Αντώνης Μουστάκας (κιθάρα τραγουδι), Μηνάς Πορτοκάλης (πιάνο), Γιώργος Κοινούσης (ακκορδεόν), Μέμος Κυριαζής (κρουστά)..



Τρομερός παίχτης, άφησε εποχή και σπουδαίο υλικό για μελέτη!. Μεγάλη σχολή για κάθε μπουζουξή..!!!

Χάρης Λεμονόπουλος Δισκος L.P "Το μπουζούκι σε δύο μορφές" (με 12 ορχηστρικά κομμάτια)
Λεμονόπουλος

Χάρης Λεμονόπουλος - Instrumental
45αρι "Nina"
A) Καμηλιέρικο / B) Ρούμπα σε λαϊκό μοτίβο
A) Καμηλιέρικο / B) Ρούμπα σε λαϊκό μοτίβο

(CHICAGO, ILLINOIS) Harry Lemonopoulos And Athens Cafe Orchestra ‎–> Choice Selections From Gypsy Melodies <- Arranged by Harry Lemonopoulos. Part I & Part II

(σε μια επιστροφή στην Ελλάδα) Από την ταινία "Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί" (1967)
Μπουζουκια: Καλδάρας, Μπιθικώτσης, Χάρης Λεμονόπουλος


* ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ ...


ΕΔΩ ---> ΛΕΜΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΗΣ songs <--    ------



Λεμονόπουλος

Λεμονόπουλος https://www.youtube.com/watch?v=OL84mDNuKFU



Unknown / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib