Νίκος Παππάς ή Κακούργος

Thanos GR ~ MPOYZOYKI KAI MPOYZOYKSIDES!!!!
Νίκος ο "Κακούργος"
Ρεμπέτης, ιδιαίτερος μπουζουξής και τραγουδιστής με ατίθασο χαρακτήρα και αγαθή ψυχή.. Αγαπημένος μουσικός και άνθρωπος!...
"Πάμε απόψε για σεργιάνι, για ξεφάντωμα τρελό!!.."
Ο Νικόλας στο πάλκο με τον Θύμιο Στουραΐτη! (δεκ.:'80)

- Ο Νίκος ο Κακούργος, έχει σημαντική συμβολή στο ρεμπέτικο και παλιό λαϊκό τραγούδι . Πιστός υπηρέτης του με πολλές συνεργασίες και δισκογραφική εμπειρία.
- Αυτοδίδακτος λαϊκός οργανοπαίχτης, με απίθανο μουσικό ένστικτο!. Πρόλαβε εν ζωή πολλούς καλλιτέχνες του ρεμπέτικου!..
- Στην δισκογραφία πρωτοεμφανίστηκε το 1978 σε μια παραγωγή του Διονύση Σαββόπουλου (Εταιρεία Lyra), στο LP ''Η εκδίκηση της γυφτιάς'' (κυκλοφόρησε το '78) όπου παίζει μπουζούκι και μπαγλαμά.
- Ο ατίθασος χαρακτήρας του όμως και η άρνηση του για να συνεχίσει την δισκογραφία, τον έκαναν να λέιψει απ' το προσκήνιο και να συνεχίσει την καριέρα του, καθώς και να διαδώσει την φήμη του, στο μαγαζί του στο Δίστομο, την περιβόητη ''Καστανιά''. Εκεί διέδωσε και διέσωσε την φήμη του αρχικά στην περιοχή και στην συνέχεια στο Πανελλήνιο..
- Η φωνή του βραχνή και μάγκικη με αρμονία και στιβαρότητα, και τεχνική μεγάλη στις δεύτερες φωνές (Σεγόντα)..
- Δίδαξε πολλά σπάνια τραγούδια σε νεώτερους γνωστούς μουσικούς πριν ακόμη κυκλοφορήσουν σε μετεγγραφές απ' τους συλλέκτες των δίσκων 78 στροφών και γίνουν γνωστά...
- H ζωή του είναι ταραγμένη και αληθινά ρεμπέτικη..



Ο Κακούργος από την Δαύλεια, γεννήθηκε το 1945 στο Δίστομο Βοιωτίας. Ο πατέρας του ήταν ταβερνιάρης, μουσικός (έπαιζε κιθάρα) και τραγουδιστής, με κυρίως δημοτικό ρεπερτόριο. Στην περίφημη ταβέρνα του, "Η Καστανιά", φιλοξένησε κατά καιρούς τον Μάρκο Βαμβακάρη, την Ρόζα Εσκενάζη και πολλούς άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού!.- Το παρατσούκλι "Κακούργος" ο Νίκος το «κληρονόμησε» από προπάππου του!.

Ο Νίκος κληρονόμησε από τον πατέρα του την ταβέρνα, αλλά και το ταλέντο του - σε πολλαπλάσιο μέγεθος- στη μουσική!. Δημιούργησε ένα πολύ σπουδαίο στέκι, στο οποίο πρωταγωνιστής ήταν ο ίδιος, παίζοντας και τραγουδώντας, από την αρχή της δεκαετίας του 1970 πολλά άγνωστα ρεμπέτικα. Κάποια απ' αυτά τα είχε διδαχθεί από τον θείο του, τον "Βράχο" που είχε το περίφημο ουζερί στην πλατεία του Διστόμου.

Ο Κακούργος με την ευαισθησία του, τον μοναδικό του τρόπο και το τεράστιό του ρεπερτόριο, ανέδειξε και έκανε γνωστά πολλά υπέροχα τραγούδια, όπως το: "Πρωτοβρόχι"
 του Στρατου Καμενιδη, σε στίχους του Χ. Βασιλειαδης "Τσάντας", το "Ξεφάντωμα" του Τσιτσάνη, "Έκαψα την καλύβα μου" του Μπάμπη Μπακάλη, "Ψαράς θα γίνω στη στεριά" του Καλδάρα, το "Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα" του Γιώργου Μητσάκη και πάρα πολλά άλλα σπάνια, ξεχασμένα, ανέκδοτα τραγούδια, μέχρι και Κωνσταντινοπολίτικης προέλευσης.

Στο μαγαζί του, μαζί του εμφανίστηκαν κατά καιρούς πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες - φίλοι του, όπως ο Θύμιος Στουραΐτης, ο Γιάννης Παπαβασιλείου "Βλάχος", ο Μπάμπης Γκολές, Λέλα Παπαδοπούλου, ο Άλκης Μαύρος, ο Γρηγόρης Βασίλας, ο Δημήτρης Κοντογιάννης, ο Δημήτρης Λίβανος, ο Γιώργος Τζώρτζης, ο Νικος Σαράντης "Αρμάνης", η Φωτουλα, η Λίλυ Ριτσώνη, η Ράνια Γκικοπούλου, το συγκρότημα μπουζουκιών "Δρόμος"  κ.α. Τραγουδιστές και μουσικοί της λαϊκής και δημοτικής μουσικής!. Το μαγαζί αυτό συνέβαλε σημαντικά στην δημιουργία ρεμπέτικης μουσικής παράδοσης στο νομό Βοιωτίας και γενικότερα. Το Δίστομο στο Ρεμπέτικο τραγούδι έχει μεγάλη παράδοση, κι αυτό λόγω του Νίκου του Παππά (Κακούργου)

Στο στέκι του "Κακούργου".. ώρα για μάθημα λαϊκής μουσικής!

Ο Κακούργος έπαιξε μπουζούκι σε τρία τραγούδια του κομβικού δίσκου "Η Εκδίκηση της Γυφτιάς" (1978) των Ξυδάκη-Ρασούλη, μεταξύ των οποίων στο "Τρελλή κι Αδέσποτη", παίζει μπουζούκι ο Κακούργος! (σε ποια άλλα όμως;). Στη συνέχεια, βέβαια, δεν του πολυάρεσε το κλίμα και φεύγει!!.. Στα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου (έτσι για την ιστορία) έπαιξε ένας από τους καλύτερους δεξιοτέχνες του μπουζουκίού που έχει βγάλει η Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Γεωργοπουλος ή "Δημητράκης" (1951-2010). Να πούμε ότι αυτός ο δίσκος είναι κλασσικός και μας έχει χαρίσει διαχρονικά τραγούδια όπως π.χ το ''Μπαγλαμαδάκι'' (Ραγίζει απόψε η καρδιά). Οι στίχοι του Μανώλη Ρασούλη και η μουσική του Νίκου Ξυδάκη. Τραγουδούν, ο πρωτοεμφανιζόμενος τότε Νίκος Παπάζογλου, ο συμπατριώτης μας απ' την Δαύλεια με σπουδαία καριέρα, Δημήτρης Κοντογιάννης και η Σοφία Διαμαντή.

Ακόμα έπαιξε και τραγούδησε στον τέταρτο δίσκο της Ρεμπέτικης Κομπανίας, "Συγγενείς και Φίλοι", (κυκλοφόρησε το 2001) στον οποίο συμμετείχαν και η Δόμνα Σαμίου, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Δημήτρης Λίβανος.. και περιλάμβανε 20 τραγούδια.
Εμφανίστηκε σε κάποια Αθηναϊκά μαγαζιά, όπως το ''Χάος'' στου Μακρυγιάννη, όπου συνεργάστηκε τότε το 1993 με την Ελένη Βιτάλη, την Μελίνα Κανά, τον Γιάννη Καραλή πάλι συντοπίτη μας απ' το Κυριάκι, κι αυτός με σπουδαία καριέρα και προσωπικό cd, και μπουζούκι τον Δημήτρη τον Λίβανο (όπου κι αυτός μένει στην Παραλία Διστόμου λόγω του Γάμου του με Διστομίτισσα). Ο Κακούργος εκείνη την περίοδο εμφανίστηκε και στο Δεύτερο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μαζί με τον Δημήτρη Κοντογιανη. Η συνέντευξή του διασώζεται. 
*Άκουσε εδώ ένα μέρος της..

H ζωή του ταραγμένη και αληθινά Ρεμπέτικη (πολλές ιστορίες!). Έχει ταξιδέψει και πολύ λόγω του ότι κάποτε υπήρξε και ναυτικός. Τον τελευταίο καιρό βρισκόταν στον Καναδά, όπου και μένει μόνιμα ο γιος του Λουκάς, και έπαιξε και εκεί. Έχει δύο παιδιά απ' τον γάμο του με την Πελοποννήσια γυναίκα του. Δυστυχώς λόγω των χρόνων που έχουν περάσει και μιας περιπέτειας με την υγεία του, δεν παίζει πια, παρά μόνο λίγο και σε έκτακτες περιπτώσεις. 
Μέρος αφιερώματος από: distomo.blog ΠΗΓΗ & viotikoskosmos ΠΗΓΗ.

Οι ρεμπέτες, Νίκος "Κακούργος" και Μπάμπης Γκολές!


Σε μια συνέντευξή στην "Ελευθεροτυπία" το 2011, ο Νίκος Ξυδάκης «θυμάται» 34 χρόνια φιλίας με τον Μανώλη Ρασούλη... και για το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη το '77 προς ανεύρεσιν Παπάζογλου και μουσικών για να φτιαχτεί η «εκδίκηση της γυφτιάς». Σε ένα σημείο λέει:

ΤΑ «ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΙΚΑ». «Αυτά τα τραγούδια πέρασαν μεγάλη περιπέτεια. Περιπλανήθηκαν στη CBS, στον Μίνωα Μάτσα... Ολοι μας τα απέρριπταν ως "κουλτουριάρικα", θεωρώντας ότι είχαν κάτι ερμαφρόδιτο κι όχι καθαρόαιμα λαϊκό. Τελικά ο Μανώλης τα πήγε στον Σαββόπουλο κι εκείνος μας σύστησε στον Αλέκο Πατσιφά, έχοντας πριν πλέξει μια μυθολογία γύρω απ' ό,τι είχαμε φτιάξει. Ο Πατσιφάς συμφώνησε να τα βγάλει κι ο Σαββόπουλος πρότεινε να τα πει ο Νίκος Παπάζογλου. Κι έτσι ξαφνικά βρεθήκαμε ο Μανώλης, εγώ κι ο Σαββόπουλος να ταξιδεύουμε βράδυ προς Θεσσαλονίκη με το τρένο...».

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Πρώτο μου ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. Μαζί μας στην παρέα κι ο Δημήτρης Κοντογιάννης. Αρχίσαμε να μαζεύουμε λαϊκούς μουσικούς από μαγαζιά, να παίρνουμε πληροφορίες ποιος θα μπορούσε να παίξει τέτοια πράγματα που είχαν μια μουσική αντισυμβατικότητα: παρότι είχαν τα εξωτερικά γνωρίσματα των λαϊκών, είχαν και εσωτερικές ανατροπές, πολυρρυθμίες και ξαφνικές αλλαγές στους "δρόμους". Κι αυτά δυσκόλευαν τους λαϊκούς μουσικούς».

ΠΡΩΤΟΣ Ο «ΚΑΚΟΥΡΓΟΣ». «Ο πρώτος μπουζουξής που έπαιξε ήταν ο "Κακούργος" από τη Λιβαδειά. Επαιζε ένα παλιό, πολύ εκφραστικό, τρίχορδο μπουζούκι. Ηρθε στη Θεσσαλονίκη, έπαιξε πολύ ωραία την "Τρελή κι αδέσποτη", αλλά μετά δεν άντεξε και μας παράτησε. Κι άλλοι δεν άντεξαν...». 
ΠΗΓΗ

Ο Κακούργος ρίχνει τις βόλτες του! -χορεύει ζεϊμπέκικο- υπό τους ήχους του αγαπημένου του Γιάννη Παπαβασιλείου "Βλάχος"!!.


Σε μια ποιητική συλλογή του Γιώργου Χ. Θεοχάρη (Γ.Θεοχάρης γεννήθηκε στη Δεσφίνα της Φωκίδας το 1951) με τίτλο «Ενθύμιον» (εκδ. Καστανιώτη, 2004). Αλλα και στο "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑΣ / ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1970-2010", στα Περιεχόμενα, Β. ΜΝΗΜΗΝ ΑΟΙΔΕ - «Συναξάρι Νικολάου Κακούργου του εκ Διστόμου»:

«Στην άκρη του μαρτυρικού Διστόμου, πλάι στο κοιμητήριο ζει ο Ρεμπέτης Νικόλαος Παππάς, ο επονομαζόμενος Κακούργος. Η επωνυμία αυτή συνίσταται στο τρομερόν της όψεώς του, η οποία φέρνει το μελανόμορφο χρωματισμό του παρακείμενου όρους Ξεροβούνα – εις το οποίον έδρασε ο λήσταρχος Νταβέλης – προδίδοντας την αγαθή ψυχή του, τόσο έντονα, ώστε να έρχεται στον νου μου εκείνο που έλεγε ο παππούλης μου: μην τη ζητάς την εμορφιά μόνο σ’ αυτό που βλέπεις, να τη γυρεύεις πιο βαθιά, σ’ εκείνο που δεν βλέπεις.
Η ύπαρξη του εν λόγω Νίκου οφείλεται στο ότι η μητέρα του διέλαθε της κτηνωδίας των Γερμανών κατά τη φοβερήν ημέρα της σφαγής στις 10 Ιουνίου 1944, ή, κατά μία εκδοχή, επειδή η νύχτα πρόφτασε τους φονιάδες πριν μακελέψουν τη δυτική πλευρά του χωριού, όπου και το πατρικό του – τώρα ταβέρνα.
Κάποιο απόγευμα Μαΐου, όταν ο καρδιολόγος τον καθησύχασε πως η καρδιά του είναι μια χαρά και πως αδίκως ανησύχησε, ο Νίκος είπε: «εντάξει, γιατρέ μου – επιστρέφω λοιπόν στην εντατική του ούζου», και γύρισε στο Δίστομο μετρώντας καραφάκια. Το βράδυ άναψε τη φωτιά στην ψησταριά, ετοίμασε τις χωριάτικες σαλάτες, έριξε στη μεγάλη σχάρα τις μπριζόλες και τα παϊδάκια και αφού διεκπεραίωσε το σερβίρισμα, ανέβηκε στο πάλκο μετατρέποντας το μαγαζί σε κήπο. Τραγούδησε ένα δυο αρχοντορεμπέτικα, έτσι για την εισαγωγή, κι αμέσως γνωστοποίησε πως: «από δω και πέρα δεν έχει απόπλου, είναι κλεισμένες πλέον οι αποβάθρες», πιάνοντας το μπουζούκι όπως γυναίκα που ποθείς και σέβεσαι. Η καύτρα του τσιγάρου λαμπύρισε ανάμεσα στον μέσο και τον παράμεσο του δεξιού χεριού, διαγράφοντας τη ρυθμική τροχιά του τραγουδιού
Μάζεψε συ τα γιασεμιά, Γιωργίτσα μου,
Κι εγώ τα βελονιάζω…
Εικονοποιώντας την εσωτερική του φλόγα – κι όταν επάνω στα ταξίμια οι χορδές δεν άντεξαν, γύρισε τη φωνή του σε άκρο μπάσο και ιερουργώντας εκελάηδησε
Πίνω και μεθώ, οχ! Αμάν / Μέρα νύχτα τραγουδώ

Και το ντέρτι μου, οχ! Αμάν / Στο μπουζούκι μου ξεχνώ..
Κι ήταν σαν να σιχτίριζε όλους εμάς που τον ακούγαμε ή και σαν να μας έλεγε: «γλεντάτε που να πάρει ο διάολος- έτσι κι αλλιώς δεν σταματάει μέσα μας ν’ ανοίγει τα λαγούμια του ο καρκίνος».

ΠΗΓΗ


Στο παλιό ουζερί, του φίλου του - μπουζουξή Θύμιου Μπάλιου, στην Άμφισσα. Παρέα με τον Νίκο Παππά - Κακούργο. (2011)

+ Εδω μια Σελιδα στο facebook αφιερωμένη στον "Κακουργο".

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ +..

Δεκ.: '90, ο Κακούργος καθιστός, χαμηλά στο πάλκο από το μαγαζί του, κι απάνω, δεξιά η μεγάλη κυρία του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, "η ρεμπέτισσα με το αρκοντεόν" Λέλα Παπαδοπούλου!, ο δεξιοτέχνης του τρίχορδου μπουζουκιού Γιάννης Παπαβασιλείου "Βλάχος", ο Βασίλης Γιαννίσης με το βιολί του και ο Δημητρης Κουκουλιτακης κιθάρα.

Ιούλιος του 2004. Στο πάλκο ο Γιάννης Παπαβασιλείου "Βλάχος", ο Άλκης Μαύρος, ο Θύμιος Στουραΐτης, η Λίλυ Ριτσώνη κι ο Μίλτος Χρυσανθίδης. Καθιστοί χαμηλά, ο σολίστ και τραγουδιστής Γρηγόρης Βασίλας, ο Κακούργος, κι ο θρυλικός χορευτής και θαμώνας στο "Κακουργοδικείο", Στέλιος Σουλόπουλος

Ιούλιος του 2004. Στο πάλκο, ο Παπαβασιλείου "Βλάχος", ο Κακούργος, ο Θύμιος Στουραΐτης, η Λίλυ Ριτσώνη κι ο Μίλτος Χρυσανθίδης. Κάτω ο Στέλιος Σουλόπουλος.

Ιούλιος του 2004. Στο πάλκο, ο Γιάννης Παπαβασιλείου "Βλάχος", ο Κακούργος, ο Θύμιος Στουραΐτης, η Λίλυ Ριτσώνη κι ο Μίλτος Χρυσανθίδης.

Κάποιο καλοκαίρι στο "Κακουργοδικείο". Στο πάλκο, ξεχωρίζει ο Γιάννης Παπαβασιλείου "Βλάχος", ο Άλκης Μαύρος και η Λίλυ Ριτσώνη. Μπροστά θαμώνες του μαγαζιού χορεύουν χασάπικο, Δεξιά ο Στέλιος Σουλόπουλος.

Ο Παπαβασιλείου "Βλάχος" μπουζουκι, η Ράνια Γκικοπούλου(;) κιθάρα - τραγούδι, ο "Κακούργος" και ...;;

"Βάσανα!!.."

Ο Νικόλας ο "Κακούργος", με τον Γρηγόρη Βασίλα!

Μια βραδιά στον "Κακουργο" - 10 Ιουνίου το 2011. Γιάννης Παπαβασιλείου "Βλάχος", ο Μπάμπης Γκολές, ο Κακούργος και Τσεκουρας κιθάρα.
Βραδιά στον "Κακούργο" της 10 Ιουνίου το 2011, με Μπάμπη Γκολέ κ.α.. Κάτω ο Γιωργος Κορδας "Ζαν-Κορ" από Άμφισσα, με τον "Κακούργο".

Δίστομο, βραδιά αφιερωμένη στον Νίκο Παππά "Κακούργο" (2013;). *Φωτο/αρχειο Γιωργος Τροκας!
Ο Νίκολας "Κακούργος", η Ελευθερία Κουρλιά (κιθάρα - τραγούδι) και ο Γιάννης ''Βλάχος'' Παπαβασιλείου (μπουζούκι - τραγούδι).
Δίστομο, βραδιά αφιερωμένη στον Νίκο Παππά "Κακούργο" (2013;)
 Η Ελευθερία Κουρλιά με τον Νίκο Παππά "Κακούργο".
"Κακούργος", Ελευθερία Κουρλιά και ''Βλάχος''.
Βραδιά αφιερωμένη στον Νίκο Παππά "Κακούργο". 
*Φωτο/αρχειο Γιωργος Τροκας.

Δημήτρης Λίβανος, Λίλυ Ριτσώνη, Κακούργος

Η τελευταία εμφάνιση του "Κακούργου" στην Αθήνα, έγινε το Νοέμβριο του 2014 στο μαγαζί "Ο Άγγελος'', στα Εξάρχεια.
Το Νοέμβριο του 2014 στο μαγαζί "Ο Άγγελου'', στα Εξάρχεια. Κακούργος με Βλάχο και την παρέα τους.
Στο μαγαζί του "Άγγελου'', στα Εξάρχεια (2014)
Νίκος "Κακούργος".. ο ρεμπέτης!
"Βάσανα μωρέ!.."

"Κακούργος"
"Κακούργος" και Γρηγόρης Βασίλας!
Στην ταβέρνα του "Κακούργου".. με Γρηγόρης Βασίλας.

Βραδιά στον "Κακουργοδικείο", με Γρηγόρη Βασίλα, Λίλυ Ριτσώνη, Μίλτος Χρυσανθίδη (κιθάρα)..

Μίλτος Χρυσανθίδης (κιθάρα)

Γρηγόρης Βασίλας

" Τώρα!.. τώρα αρχίζει το πρόγραμμα!.. Έμπα του!!.. "
Ωπα - ώπα!..

- Πέρασες από Κακουργοδικείο σήμερα ;!; -

Αραχτοί στο μαγαζί του, ο Κακούργος και ο Γρηγόρης Βασίλας με τα τρίχορδα!.
Κακούργος και Γρηγόρης Βασίλας
Αφιερωμένο εξαιρετικά στον Νικόλα Κακούργο!

ΒΙΝΤΕΟ / ΜΟΥΣΙΚΗ ...

Μεσημέρι (2010) σε ουζερί στην Άμφισσα. Τραγούδι και μπουζουκι με τον αγαπημένο μας Νικόλα "Κακούργο"!. Μαζί του ο Θύμιος Μπάλιος και ο Φώτης Ντούβας με τα μπουζούκια τους!!!


Παλιό τραγούδι, πολίτικο, παραδοσιακό - πριν το 1922, Κωνσταντινούπολης

Τραγούδι & μπουζουκι (ταξιμι) Νίκος Παππάς (Κακούργος) από κασέτα...


Τραγούδι & μπουζουκι (ταξιμι) Νίκος Παππάς (Κακούργος) από κασέτα..



-----------------------------------------------------------------------------------------

Για την αναγνώριση της αξίας των εργατών της τέχνης!

Thanos GR ~ MPOYZOYKI KAI MPOYZOYKSIDES!!!! / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib