Γιώργος Μπάτης (Γιώργος Τσώρος) -Ο Γιώργος Μπάτης (πραγματικό του όνομα: Γιώργος Τσώρος, γνωστός και ως Γιώργος Αμπάτης
Ένας από τους πρώτους και σημαντικότερους μουσικούς του ρεμπέτικου, καθώς επίσης και γνωστός μάγκας του Πειραιά. Γεννήθηκε στα Μέθενα (στη Μούσκα) και κατ άλλους στην Αθήνα, το 1886 ..Έμαθε μπαγλαμά κατά τη διάρκεια της θητείας του στο στρατό, η οποία διήρκεσε 12 χρόνια! (1908 - 1920), πράγμα όχι και τόσο ασυνήθιστο για εκείνη τη γεμάτη πολέμους εποχή.. Όταν απολύθηκε, άρχισε να κάνει δουλειές του ποδαριού: γιατρός (!) παλαιοπώλης, μικροπωλητής, μάγος/φακίρης(!) κ.α.
-Στα μέσα της δεκαετίας του '20 άνοιξε χoροδιδασκαλείο το οποίο
ονομαζόταν «Κάρμεν». Εργάστηκε ακόμη ως πωλητής αυτοσχέδιων φαρμάκων
κατά του πονόδοντου, περιπλανώμενος οδοντογιατρός, μικροπωλητής και
ενεχυροδανειστής. Το 1931 άνοιξε ένα καφενείο, το «Ζώρζ Μπατέ», το οποίο
αποτέλεσε ένα από τα λίκνα του ρεμπέτικου. Στο καφενείο του σύχναζε και ο ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης!. Ανοιξε πολλα "καφενεια" (Coffe shop) κατα καιρους! Το ονόματα που εδινε.. ανάλογα με τα κέφια του!: 'Οδός απελπισίας', 'Τά τέσσερα βάσανα-οι εξη πόνοι', 'Τό γλυκό ονειρον'. Ολα γεματα με μουσικα οργανα!. Είχε μεγάλη αγάπη για τη μουσική και διατηρούσε σημαντική συλλογή μουσικών οργάνων. Είχε μπουζούκια, μπαγλαμάδες, ένα μισομπούζουκο, κιθάρες, μια ρομβία-λατέρνα! κ.α!. Εκεί είχε πολλά όργανα, τόσα που κάποτε για τη μεταφορά τους στην Ασφάλεια χρειάστηκε χειράμαξο!. Πάντως, "όλως τυχαίως", το 1937 πυρκαγιά κατέστρεψε την πλατεία Καραϊσκάκη και τα Λεμονάδικα, κι οι μάγκες ξεσπιτώθηκαν... Ο Μεταξάς κυνήγησε πολύ το μπουζούκι, το ρεμπέτικο και το "μαρκούτσι"! Το 1937 βγήκε νόμος που απαγόρευε τους αμανέδες, τους τεκέδες, τους μπαγλαμάδες και τους λουλάδες.
Ισχυριζόταν πώς είναι διπλωματούχος Παρισίων!, εψηνε καφέδες, πάσαρε νταμίρα καί γιατροσόφια γιά κάλους μέχρι δόντια εβγαζε!, πούλαγε και αγόραζε μπουζούκια, κιθάρες, μπαγλαμάδες, ήταν ακούμπα γιά τούς αναγκεμένους, πού τού αφηναν αμανάτι δαχτυλίδια, οργανα, ρολόγια και ρούχα, ενώ δέν παρέλειπε να παίζει ταξίμια καί νταλγκάδες με τα φιλαράκια Μάρκο, Μπαγιαντερα, Δελιά, Μάθεση, Καρυδάκια, Παπαιωάννου, Στράτο, Γενίτσαρη καί τούς αλλους πού σύχναζαν στο μαγαζί του!..
1927 O πιτσιρικάς Γενιτσαρης, σε ενα απο τα πρωτα καφενεια του Μπατη
* Ο Γ. Μουφλουζέλης μάλιστα (πιτσιρικας τοτες), χρησιμοποιεί το καφενείο και για σπίτι του, αφού κοιμάται εκεί..
Ο Μπάτης ορθιος υποδυόμενος τον πλανόδιο "θαυματοποιό" μπροστά στο καφενεδάκι του 'Τό γλυκό ονειρον' , στο Καραϊσκάκη 1934
- Την δεκαετία του '30 ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική και συνεργάστηκε στενά, μεταξύ άλλων, με τον κολλητό του φιλο Μάρκο, Στρατο και Ανεστο, στη ρεμπέτικη κομπανία με όνομα "Η τετράς η ξακουστή του Πειραιώς" (ΠΡΩΤΗ ρεμπετικη ορχηστρα-κομπανια!). Το 1933 ο Γιώργος Μπάτης κάνει τις πρώτες ηχογραφήσεις με μπουζούκι στην Ελλάδα. Ωστόσο δεν άφησε μεγάλη δισκογραφία (μόλις 17 τραγούδια), διότι όπως πολλοί μεγάλοι συνθέτες της εποχής (Βαγγέλης Παπάζογλου, Ανέστος Δελλιάς, Γιοβάν Τσαούς και άλλοι) σταμάτησε να ηχογραφεί το 1937 επειδή αρνούνταν να υποβάλλεται στην λογοκρισία από το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά * Πέθανε 10 Μαρτιου 1967. Θάφτηκε αγκαλιά με τον αγαπημένο του μπαγλαμά όπως ο ίδιος είχε ζητήσει.
Ο Μπατης μεχρι το θανατο του το 1967, επαιζε και τραγουδουσε ποτε με συγκροτηματα, και ποτε μονος του! Οι παλιοι, τον θυμοταν παντα καλοντυμενο, να παιζει στα λεμοναδικα καθισμενος πανω σε ενα καροτσι! Ο Γιωργος Μπατης, η Αμπατης, η Τσωρος, πηγε "αδοξα", οπως οι περισσοτεροι ρεμπετες! Ο Τσακιριαν, μιλωντας για τον Μπατη, τον χαρακτηρισε "Ρηγα του Πειραια"!
-Απόσπασμα απο την ιδιόγραφη "Διαθήκη" του Μπάτη, λίγο πριν πεθάνει... «"Ο Μπαρμπα-Γιώργος γέρασε, δυο κόκαλα έχει μείνει, μα το μπαγλαμαδάκι του στιγμή δεν το αφήνει. Με μπαγλαμάδες αγκαλιά πέρασε τη ζωή του, με μια στερνή διπλοπενιά θ' αφήσει τη ζωή του. Να μην τον συγχωρήσετε, δεν έχει κάνει κρίμα, μόν' θέλει να τον θάψετε με μπαγλαμά στο μνήμα. Ο Μπαρμπα-Γιώργης ο Πειραιώτης, γερομάγκας και τσικ ιππότης, μπουζουκοπροσωπικότης, ο Μπαρμπα-Γιώργης ο Πειραιώτης"». Μερικά τραγούδια του: "ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΟ ΡΑΔΙΚΙ,ΑΤΣΙΓΓΑΝΑ,ΒΑΡΚΑ ΜΟΥ ΜΠΟΓΙΑΤΙΣΜΕΝΗ, ΒΛΕΠΩ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΡΕΑ (το οποιο φωνογραφηθηκε ταυτοχρονα με τον πρωτο δισκο του Βαμβακαρη το 1934), ΖΟΥΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΒΑΡΚΑ ΜΠΗΚΑ ( ο τιτλος του δισκου ειναι "ΖΕΙΜΠΕΚΑΝΟ ΣΠΑΝΙΟΛΟ"), Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΚΑΜΗΛΙΕΡΙΚΟ, ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΓΥΑΛΟ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ, ΜΑΓΚΕΣ ΚΑΡΑΒΟΤΣΑΚΙΣΜΕΝΟΙ, Ο ΘΕΡΜΑΣΤΗΣ, Ο ΜΠΑΡΜΠΕΡΗΣ, Ο ΜΠΟΥΦΕΤΖΗΣ, Ο ΝΤΕΚΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΤΗ, Ο ΩΡΩΠΟΣ, ΣΟΥ 'ΧΕΙ ΛΑΧΕΙ ΣΤΟ ΣΕΛΑΧΙ, και αλλα πολλα! Τα τραγουδια του Μπατη, ξεχωριζουν για την "Ευθυμη Μελαγχολια" τους! (ΠΗΓΗ)
Παρά τον μικρό αριθμό των τραγουδιών που γραμμοφώνησε, θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της πειραιώτικης σχολής του ρεμπέτικου!
"Η τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς" Το 1932 ο Μπάτης δημιούργησε το πρώτο λαϊκό συγκρότημα. Πήρε με το ζόρι το Μάρκο που ήταν εκδοροσφαγέας στη Δραπετσώνα, το Στράτο που ως τότε ασκούσε το επάγγελμα του βαρκάρη και τον μπουζουξή Δελιά. Έκαναν πρόβες, συγχρονίστηκαν και σε λίγες μέρες παρουσίασαν δικό τους πρόγραμμα στο Χαϊδάρι.
"Μπάτης ο μαστούρης!" (γεγονός1)
Το 1933, γραμμοφωνήθηκαν στον ίδιο δίσκο το “Ζούλα σε μια βάρκα μπήκα” και το “Μάγκες καραβοτσακισμένοι”. Τα τραγούδια αυτά, ήταν να τα τραγουδήσει ο ίδιος ο Μπάτης. Έγιναν οι πρόβες, και όταν όλα πια ετοιμάστηκαν, ο Μπάτης “πήγε να κάνει καμιά τζούρα!”. Όταν όμως γύρισε, είχε τέτοια μαστούρα, που “δεν ήταν σε θέση να τραγουδήσει”(!). Λόγω των τεχνικών δυσκολιών της εποχής εκείνης η ηχογράφηση δεν σήκωνε αναβολή. Έτσι, η μαστούρα αυτή, έγινε η αφορμή να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στη δισκογραφία, ο μεγάλος Στράτος Παγιουμτζής! (ήταν λιγότερο μαστούρης!), ενώ ο Μπάτης, παίζει τον μπαγλαμά του και μπουζούκια οι, Μαρκος και Δελιας!.
«Βάρδα, φουρνέλο» - Μπραφ οι χωροφύλακες (γεγονος2)
Κάποτε, ο Μπάτης με τον Στράτο, τον Μαρκο, τον Αρτεμη κ.α πήγαιναν στα βουνά της Νίκαιας για να πιουν αργιλέ.. Τους παρακολουθούσαν δυο χωροφύλακες για να τους πιάσουν επ΄ αυτοφώρω.. Ο Μπάτης όμως τους αντελήφθη κι εκεί που κάθισαν να καπνίσουν, βάζει φωτιά σ΄ ένα θυμάρι για ν΄ ανάψει τον αργιλέ και φωνάζει: «Βάρδα, φουρνέλο»!!.. Όπου φύγει – φύγει, οι χωροφύλακες… και έκατσε να απολαύσει την κουτρουβάλα τους προς τα κάτω…
Ο Μπάτης, ο Μπαγιαντέρας, ο Στράτος με την γυναίκα του και φίλοι, ενώ γλεντούν στην Πειραϊκή, την Καθαροδευτέρα του 1939
Ο Θανάσης Μπάτης, γιός του γερο-Μπάτη, πέθανε πριν από τον πατέρα του, γι'αυτό δεν ακούστηκε πολύ..
Πειραιάς, 1932 - '33 "ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ Η ΟΔΟΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ - ΔΙΑΤΑΓΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ - ΖΟΡΖ Α.ΒΑΤΕ" Ο Μπάτης στο κεφενεδάκι του (coffee shop ) "H oδός απελπισίας", που άνοιξε με διαταγή δημάρχου! Δίπλα από την ταμπέλα, ένας νεαρός μαθητής με κιθαρα και ο Μήτσος Καρυδάκιας (μπαγλαμα). Δημήτρης Καρυδάκης ή Καρυδάκιας, τον σκότωσαν στην Κατοχή, βρέθηκε δολοφονημένος, στη Δραπετσώνα το 1942 και κανείς δεν έμαθε ποτε, ποιός τον σκότωσε..
Ο Μπάτης, στην ταινία "Οι Παπατζήδες"
Ο Μπάτης, στα γεράματά του, παίζοντας μπαγλαμά, σε κάποιο εξοχικό του Πειραιά
Το σπίτι-χοροδιδασκαλείο του Γ. Μπάτη. Εδώ ήταν η ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ- οδός Αίμου (απέναντι ήτανε το σπίτι του Γενιτσαρη!)
Ο Μπάτης με τον μπαγλαμά του, ο Δημήτρης Καρυδάκης ή Καρυδάκιας με μπουζούκι, ένας μικρασιάτης με ούτι, και κάποιοι φίλοι (Πειραιάς, 1938)
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥ ΜΠΑΤΗ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ/ΤΕΚΕΣ "ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΟΝΕΙΡΟΝ"...ΕΝΑΣ ΜΑΓΚΑΣ ΑΡΑΧΤΟΣ !!, ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ Ο ΜΠΑΤΗΣ ΑΠΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΠΑ ΤΟΥ !!!
Ο Γιώργος Μπάτης με την παρέα του, μπροστά στο καφενεδάκι του, στου Καραϊσκάκη (1933)
Γύρω στο 1935 στον Πειραιά - Μπάτης, Κηρομύτης, άγνωστος με κιθάρα, Παγιουμτζής, Παπαϊωάννου !!
Ο Μπάτης σε κάποιο από τα καφενεδάκια του, που, κατά καιρούς είχε ανοίξει στου Καραϊσκάκη. Αριστερά του ο Θάνος ο Νταβατζής,, 1933.
1934.. ο Μπάτης ο Στράτος και ο Στελιος Κηρομητης(!) με μπαγλαμά πίσω (στην 'πενα!'), ένας μάγκας και δύο φαντάροι λιποτάχτες, όλοι με τα όργανα στα χεριά, μπροστά στο καφενεδάκι του: "Οι τρεις καημοί" του καθηγητού GEORGE BATE.
(1925) Διαφημιστικό φυλλάδιο της σχολής χορού "Κάρμεν" του καθηγητού George Bate. Το χοροδιδασκαλειο ανοιξε το 1925 στην οδο Αιμου διπλα στο σπιτι του. "Μια επισκεψις αρκει." (Από τα "Ρεμπέτικα Τραγούδια" του Ηλία Πετρόπουλου.)
Μπάτης & Μάρκος..ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ
Ο Μπάτης μπροστά σε ένα από τα καφενεδάκια που είχε ανοίξει, μαζί με δύο αγαπητικούς της εποχής (1935) *Το 1937 του κλείνουν το καφενείο στου Καραϊσκάκη, και τότε αναγκάζεται να κάνει άλλο στο Γιουσουρούμ του Πειραιά. Και στο νέο του καφενέ συνεχίζει να διδάσκει το μπουζούκι!.
Ο Κ.Παπαδόπουλος (μπουζούκι), Δ.Δασκαλάκης (κιθ.), Γ.Ροβερτάκης (πιάνο), Μπουχράμ Αλτιμπακιάν (βιολί), ο Μπάτης με τον μπαγλαμά και ο Χρήστος Δημόπουλος με μπουζουκι 1952
Φωτογραφία του 1933. Η παρέα είναι φωτογραφισμένη μπροστά στο μαγαζί του Μπάτη, στου Καραϊσκάκη. Όλα τα όργανα ήταν του Μπάτη. Rebetiko .. the beginning. The refugees’ songs, arose from the Asia Minor Catastrophe, in combination with the folk songs, the songs of the islands and the other kinds of music, the substratum that led to the creation of rebetika.
"Ο Μάγκας", μπαγλαμάς του Μπάτη!!!
-
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ ...
+ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠ. ΓΚΟΛΕ ...
+ ΜΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΤΗ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΥΝΤΑΡΗ ..
Share This Post
Unknown /
Author & Editor
Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.