Στράτος Παγιουμτζής "Τεμπέλης" 1904 - 1971

Unknown
Stratos Pagioumtzis
ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ
Ο επιλεγόμενος «Τεμπέλης», και το τρίτο από τα τέσσερα μέλη της «ΤΕΤΡΑΔΟΣ ΤΗΣ ΞΑΚΟΥΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ», της πρώτης Ρεμπέτικης κομπανίας.
Ο Στράτος Παγιουμτζής, είναι ο τραγουδιστής που όπως είχε πει ο Βασίλης Τσιτσάνης, είχε «αηδόνια στο λαρύγγι».


Γεννήθηκε το 1904 στο Αιβαλί (Κυδωνιές) της Μικράς Ασίας.
Ο πατέρας του ηταν ψαράς, και έπαιρνε μαζί του σαν βοηθό τον μικρό Στράτο.
Παρόλο που ο μικρός Στράτος δεν καταγόταν από μουσική οικογένεια, διακρινόταν για την ερμηνεία του στα μικρασιάτικα τραγούδια και στους αμανέδες.
Γύρω στο 1925, ο Στράτος γνώρισε το Μάρκο Βαμβακάρη, έγιναν φίλοι, και άρχισαν μάλιστα να συνεργάζονται.
Λίγο πριν το 1930, ο Στράτος, ο Μάρκος, ο Δελιάς, ο Κερομύτης, ο Μπαγιαντέρας, και άλλοι μεγάλοι του Ρεμπέτικου με τους ‘μπουζουκομπαγλαμάδες τους παίζουν παλιά τραγούδια, αλλά και καινούργια , δικά τους, στα στέκια του Πειραιά με μεγάλη επιτυχία!.

Όταν ο Μπάτης αδυνατώντας για «ειδικούς λόγους..!!!» (είχε μαστουρώσει πολύ!) να τραγουδήσει την τελευταία στιγμή της ηχογράφησης δυο τραγούδια του, την κατάσταση έσωσε ο Στράτος τραγουδώντας στους «τόνους» του Μπάτη το «ΖΕΙΜΠΕΚΑΝΟ ΣΠΑΝΙΟΛΟ», και το «ΜΑΓΚΕΣ ΚΑΡΑΒΟΤΣΑΚΙΣΜΕΝΟΙ».
Έτσι, με την ευκαιρία αυτή, και τραγουδώντας σαν το Μπάτη, αποτυπώνεται στους δίσκους για πρώτη φορά η φωνή του μεγάλου αυτού τραγουδιστή.

Όλα αυτά συνέβησαν στα τέλη του 1933. η κυκλοφορία των πρώτων δίσκων του, καθώς και των δίσκων του Μάρκου, αλλά και των υπολοίπων, συμπίπτει με την εμφάνιση το καλοκαίρι του 1934 στη «Μάντρα του Σαραντόπουλου» της Τετράδος της Ξακουστής του Πειραιώς.Ο Στράτος σαν ερμηνευτής, έκανε ΜΠΑΜ!, με αποτέλεσμα όλοι οι μεγάλοι συνθέτες του Ρεμπέτικου να τον θέλουν να πει τα τραγούδια τους!.
Η μεγάλη όμως στιγμή στην καριέρα του Στράτου, είναι όταν ερμηνεύει (1938+) τα τραγούδια του πρωτοεμφανιζόμενου τότε Βασίλη Τσιτσάνη !!!...

Τον Οκτώβριο του 1971, πραγματοποιεί το όνειρό του, να πάει στην Αμερική. Εμφανίζεται στο κέντρο "Σπηλιά" στη Νέα Υόρκη με το Λευτέρη Τσαγκάρη, το Μάνο Παπαδάκη και άλλους. Έπειτα από μια σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων, πεθαίνει τελικά πάνω στο πάλκο στις 16 Νοεμβρίου 1971.. Σε περίπου δυο μήνες, τον ακολουθεί στην αιωνιότητα και ο φίλος του Μάρκος Βαμβακάρης...
Ερμήνευσε τραγούδια των ΤΟΥΝΤΑ, ΣΚΑΡΒΕΛΗ, ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, ΟΓΔΟΝΤΑΚΗ, ΣΕΜΣΗ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ, ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ, ΜΠΑΤΗ, ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, ΤΣΙΤΣΑΝΗ, και όλων των μεγάλων δημιουργών του ρεμπέτικου αλλά και λαϊκού τραγουδιού... *μερος απο ΠΗΓΗ

*Ο Γιωργάρας ο Ζαμπέτας, στο τραγούδι του "Η Κόλαση", λέει για τον Στράτο: «..Τον πρώτο και καλύτερο συνάντησα τον Στράτο, τον Στράτο τον Παγιουμιτζή, που λέγαμε τεμπέλη, και φύτευε το χόρτο του σε ξέφραγο αμπέλι..»ΘΟΔ. ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗΣ, ΜΙΧ. ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ,(αγνωστη τραγουδιστρια), ΣΤΕΡΓΙΟΥ "ΜΠΕΜΠΗΣ", Π. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, πισω απο τον Μπεμπη ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ !!!!
1956 στου "ΒΛΑΧΟΥ"
Γιωργος Ζαμπετας και Στρατος!
1957 - στου "ΚΕΦΑΛΑ"
Μπινης, Στρατος, Μαιρη Τζανετ, Β. Περπινιαδης
(πισω) στο βιολι ο Ρομπεν, κιθαρα Γ. Σαλασιλης και ακορντεον Ν. Παπαντωνιου
Δελιάς, Μπάτης, Στράτος ! ! !
Η φωτογραφία πρέπει να είναι πριν του "Σαραντοπουλου" (καλοκαίρι 1934) και πιθανόν κατα τη διαρκεια των πρωτων ηχογραφησεων του Μπατη 1932-33
-
Γύρω στο 1935 στον Πειραιά - Μπάτης, Κηρομύτης, άγνωστος με κιθάρα, Παγιουμτζής, Παπαϊωάννου !!
Ο Στράτος με την γυναίκα του Ζωή (10-11-1939)
Ο Μιχάλης Γενίτσαρης, ο Αργύρης Βαμβακάρης, ο Στράτος ο Τεμπέλης κι ο Θανάσης Μπάτης (ο γιος του Γιωργου), 1949
Η Ντόρα, ο Ζαμπέτας, ο Στράτος, ένας άγνωστος και (γονατιστή) η Ανθούλα Αλιφραγκή (1951)
Απόστολος Καλδάρας (μπουζούκι) , Στράτος Παγιουμτζής με τον μπαγλαμά του!.. μάλλον στο κέντρο "Ζούγκλα" το 1953
ΑΠΟ ΤΟΥ "ΒΡΑΝΑ" ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 1961
Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΚΟΣ, ΣΤΟΥ "ΒΡΑΝΑ" ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 1961
ΣΤΡΑΤΟΣ - ΜΑΡΚΟΣ , Δεκαετία '60

Σε καποιο λαικο κεντρο το 1960. Δυο μεγαλοι τραγουδιστες, ο Στρατός Παγιουμτζης με τον μπαγλαμα του και ο Πανος Μηχαλοπουλος με την κιθαρα του στο κεντρο. * Στα μπουζούκια τους πλαισιώνουν οι πλέον ειδικοί, δεξια μας ο ρεμπέτης, μπουζουξή και συνθέτης Θόδωρος Πολυκανδριωτης και αριστερα ο μεγαλος γιος του Γιάννης Πολυκανδριωτης! οπου ζει εδώ και χρονια (απο το '96) στο Λονδίνο και εχει σχολή για μπουζουκι στο Middlesex.
Ο Σπιτάμπελος, ο Στράτος, ο Γιώργος Παπαδόπουλος (γνωστός ως Βλάχος)
και η μετέπειτα συζηγός του Λέλα Παπαδόπουλου!!! (30-6-1949)

Ηλιας Ποτοσιδης με μπουζούκι, διπλά του ο Στράτος "το λεει!", ο Σαλασιδης με κιθάρα κ.α! ..
στου "Κεφαλα" το 1957
Στράτος Παγιουμτζής


ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ ...

Unknown / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib