Άννα Χρυσάφη "από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού!"

Unknown
Σε ηλικία 92 ετών πέθανε, η μεγάλη φωνή Αννα Χρυσάφη, μία από σπουδαιότερες τραγουδίστριες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Η κηδεία της έγινε την Δευτέρα 2/9/2013 στα Καλύβια Αττικής.. Μας άφησε το ''πάρε το δαχτυλίδι μου'' το ''λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω'' να την ακούμε να τα τραγουδάει υπέροχα!!...


.. ΑΘΑΝΑΤΗ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ!!


Η Αννα Χρυσάφη είχε γεννηθεί στις 6 Δεκεμβρίου του 1921 στην Αθήνα από οικογένεια Μικρασιατών μουσικών. Η καριέρα της στο τραγούδι ξεκίνησε το 1949 με τη μεγάλη επιτυχία «Πεταλάκια» του Μανώλη Χιώτη.

Η ίδια, ήταν και η πρώτη λαϊκή τραγουδίστρια που εμφανίστηκε σε ταινία, στον «Πύργο των Ιπποτών» του 1952, με το «Μια γυναίκα, δύο άντρες, κομπολόι δίχως χάντρες» του Μητσάκη.



με Ζαμπετα, Μητσακη κ.α!
Ηταν και μία από τις πρώτες σκηνές με μπουζούκια στον ελληνικό κινηματογράφο - τα οποία μάλιστα εισβάλλουν στην εν λόγω ταινία σε γκαλά πλουσίων και κάνουν τον Ντίνο Ηλιόπουλο να χορεύει ένα ιδιότυπο ζεϊμπέκικο με φράκο!
Στο πλάι τού Μητσάκη, η Χρυσάφη κατάφερε να φέρει την «καλή κοινωνία» σε λαϊκό εξοχικό κέντρο - και δη πολυτελέστατο - στο σταυροδρόμι της Αθήνας προς τις δυτικές συνοικίες. Στο θρυλικό Ροσινιόλ των Σεπολίων, που έδωσε και το όνομά του στην περιοχή.
Με Χρηστάκη και Μητσακη 

1954 στην "Τριάνα" του Χειλά. Από αριστερά: Νίκος Καλλέργης κιθάρα, Κώστας Καπλάνης μπουζουκι, Αννα Χρυσάφη, Μαίρη Λίντα, Ανέστος Αθανασίου και Φώτης Δούσης μπουζούκια. Πάνω Γ. Πάρης, το "ζεύγος Καρμανιόλα", Λουκάς Καρμανιόλας βιολί και Βαγγελιώ Μαργαρώνη στο πιάνο κ.α

Η Χρυσάφη ήταν το κεντρικό πρόσωπο στο γλέντι μπουζουκιών που έστησε το 1960 ο Γιώργος Ζαμπέτας μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι και τη Μελίνα Μερκούρη στο 13ο Φεστιβάλ Καννών, στην αίθουσα του ξενοδοχείου Κάρλτον για το βραβευμένο «Ποτέ την Κυριακή». Αλλωστε με τον Χατζιδάκι είχε κάνει ήδη μια μεγάλη επιτυχία, το «Δεν μπορεί κανείς να ξέρει», στην ταινία «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος».

Και αυτό αφού είχε, μετά την υπογραφή του συμβολαίου με τον Μίνωα Μάτσα το 1949, ένα σερί μεγάλων επιτυχιών σε πρώτη εκτέλεση: «Πεταλάκια» του Μανώλη Χιώτη, «Το παρελθόν θυμήθηκα» του Στράτου Καμενίδη, «Στο Τούνεζι στην Μπαρμπαριά» και «Ανάθεμά σε θάλασσα» (ντουέτο με τη Μαρίκα Νίνου) του Βασίλη Τσιτσάνη, «Μες στης Πόλης το χαμάμ» του Ανέστου Δελιά, «Πολλά ν' ακούς λίγα να λες» (απ' όπου και το κλισέ «τουμπεκί ψιλοκομμένο») του Απόστολου Καλδάρα και κυρίως τα «Πάρε το δαχτυλίδι μου», «Οπου Γιώργος και μάλαμα» και «Πάλιωσε το σακάκι μου» του Μητσάκη. Μεγάλες της στιγμές «Το κορίτσι απόψε θέλει» του Γιάννη Τατασόπουλου και με τον Πάνο Γαβαλά - και μαζί τη Σωτηρία Μπέλλου - το θρυλικό «Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω» του Σταύρου Τζουανάκου. Πληροφορία αναφέρει ότι προοριζόταν και για πρώτη ερμηνεύτρια του «Επιτάφιου», ενώ στο παλμαρέ της έχει τις πρώτες εκτελέσεις τών «Ο μήνας έχει δεκατρείς» του Μάνου Χατζιδάκι και «Το τραγούδι της Αθήνας» του Σταύρου Ξαρχάκου.


Η ερμηνεύτρια των 400+ τραγουδιών - και ανάλογων ηχογραφήσεων - με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και τον Τσεσμέ έβαλε στον χάρτη της διασκέδασης, όρθια πάντα, κέντρα όπως τα "Φαληρικόν" και "Λουζιτάνια", αλλά και τη συγγένεια των λαϊκών ερμηνευτών με τα πανηγύρια και τις πρώτες περιοδείες στην Αμερική - δίπλα στον μεγάλο μπουζουξή Δημήτρη Στεργίου «Μπέμπη»..


με Τσιτσανη, Παπαϊωάννου, Σαλασιδη, Λαζαρου κ.α!
Η Αννα Χρυσάφη με τον Γιωργο Λάυκα κ.α! _ 1954
Άννα Χρυσάφη, Γιώργος Μητσάκης 
* Στις αρχές του '50, ο Γιώργος Μητσάκης με «μεσολαβητή» το Γιώργο Ζαμπέτα, γνωρίζει την Άννα Χρυσάφη που μόλις έχει κάνει τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι. Μετά από ένα πολύμηνο διάστημα μαθητείας (από τον "δασκαλο" Μητσάκη!)θα εμφανιστούν στη «Γωνιά της Αθήνας» στην Πατησίων και το καλοκαίρι του 1952 στο «Ροσινιόλ» στα Σεπόλια. όπου όπως λέει ο ίδιος ο Μητσάκης «γινόταν λοιπόν μεγάλος ντόρος κάθε βράδυ»3. Η παρουσία τους στην ταινία «Ο Πύργος των Ιπποτών» του Νίκου Τσιφόρου με τους Μίμη Φωτόπουλο και Πέτρο Κυριακό θα ενισχύσει την δημοτικότητά τους. Για το κοινό θα αποτελέσουν ένα από τα ωραιότερα ντουέτα εκείνης της περιόδου αλλά η καλλιτεχνική τους σύζευξη θα είναι σχετικά σύντομη και στιγματισμένη από παράπονα και «γκρίνιες». Η Χρυσάφη θα κατηγορήσει τον Μητσάκη, ότι τα τραγούδια που εκείνη κάνει επιτυχία στο πάλκο -όπως συνηθιζόταν τότε- τα ηχογραφεί με άλλες ερμηνεύτριες ενώ ο δημιουργός, απαντώντας, θα θέσει το ζήτημα των διαφορετικών εταιρειών που δεν επιτρέπει τη δισκογραφική τους συνεργασία. Η Χρυσάφη ανήκε στην Odeon και ο Μητσάκης στην Columbia. Στο ίδιο κέντρο θα ξανασυναντηθούν με επιτυχία το 1954 και το 1957. Έχουν μεσολαβήσει τα ταξίδια του Μητσάκη στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα της Χρυσάφης στην Αμερική. Η λεζάντα που προανήγγειλε την δεύτερη επανασύνδεσή τους έγραφε: "Ξανασμίγουν τα' αηδόνια". (Του Κώστα Μπαλαχούτη).


Με Μητσακη

Δεκ.: '50. Το συγκότημα Μητσάκη, με Αννα Χρυσαφη, Νικος Καλέργης (κιθαριστας, τραγουδιστης), Γιάννης Τζιβάνης (μπουζουκι) κ.α.
με Τσιτσανη

Η Αννα Χρυσάφη σε κάποιο εξοχικό κέντρο, όπου τραγουδούσε. Στο μπουζούκι ο Γιάννης Καραμπεσίνης.

Στην Αθήνα, μάλλον στο "Ροσινιολ" το 1958-'59, με το λαϊκό συκγρότημα Γιωργου Λαυκα, με Ορφέα Κρεούζη, την Αννα Χρυσαφη κ.α. Δεξιά (δίπλα στον Λαύκα) ο Ευάγγελος Μπαλλής "Λάκης", οπού ζει στην Αμερική από το'62, από τους τελευταίους εκπροσώπους τις "παλιάς σχολής"!.. *Μπροστά ένας πελάτης φέρνει τις βόλτες του!.

Ένα συγκινητικό και όμορφο ποίημα μας έστειλε ένας φίλος και πολύ καλός άνθρωπος και γνωστής του παλιού λαϊκού και ρεμπέτικου ο κύριος Δημήτριος Γαλάνης ομογενής από το Ιλινόις του Σικάγου για την μεγάλη κύρια του ρεμπέτικου και παλιού λαϊκού τραγουδιού την Αννα Χρυσάφη που πρόσφατα πήγε στην γειτονία τον αγγέλων και είναι παρέα με όλους τους μεγάλους θεμελιωτές και ιδρυτές του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού. Kαι με την άδεια του κυρίου Δημήτρη Γαλάνη θα θέλαμε να το μοιραστούμε μαζι σας και τον ευχαριστούμε πραγματικά συγκινητικό διαβαστετο !!!

"Μανα γιατι λυπητερα
Χτυπαει η καμπανα
Γιατι παιδι μου σημερα

Μας εφυγε η Αννα
Μας εφυγ η ρεμπετησα
Η Αννα η Χρυσαφη
Και στα καλυβια σημερα
Την χαιρωντε οι ταφοι

Τον Δασκαλο της παει να βρει
Τον Γιωργο τον Μητσακη
Τον Μπαρμπα Γιανη τον Πατσα
Τσιτσανη Τσαουσακη
Τον Μπιθηκωτση παει να βρει
Ζαμπετα και Μανολη
Που ελεγε τραγουδια τους
Και την θαυμαζαν ολοι."

 (Δημητρης Γαλανης).


Άννα Χρυσάφη

Άννα Χρυσάφη, αριστεραα με τον Γ. Μητσακη!.

Άννα Χρυσάφη, αριστερα ο Αντωνης Μουστακας (κιθαριστας / τραγουδιστης) και καποιος αλλος μουσικος.

Η Άννα Χρυσάφη έξω από την "Τριάνα" αγκαλιά με την παρέα της, δεξιά ο Βασίλης Χειλάς (αγκαλιά με μια κούκλα!).
Άννα Χρυσάφη 




ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ...



Εκεί που πάω δεν περνά

το δάκρυ και ο πόνος..

τα βάσανα και οι καημοί

εδώ θα μείνουν στη ζωή

κι εγώ θα φύγω μόνος...

ΠΗΓΗ

Unknown / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib