Yiannis Stamatiou "Sporos" |
Μεγαλος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού με ιστορικές εισαγωγές! ταξίμια!, σε τραγουδια και πρωτοποριακούς πειραματισμούς!. Μουσικός που άφησε την δική του σφραγίδα στο λαϊκό μας τραγούδι ..
«The Golden Fingers» του μπουζουκιού!
(αρθρο του Πάνου Γεραμάνη) Ο Γιάννης Σταματίου – Σπόρος ανήκει στους κορυφαίους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, με θητεία κοντά 50 χρόνια, στο αυθεντικό λαϊκό τραγούδι, όπου διακρίνεται σαν σπουδαίος εκτελεστής από τότε που ξεκίνησε, το 1947-48.. & κυριάρχησε σαν πρώτο μπουζούκι στη δισκογραφία και στο λαϊκό πάλκο!!
- Μπήκε στο χώρο τα λαϊκής μουσικής σκηνής από πολύ μικρός.
Φορούσε ακόμα το καπέλο με την κουκουβάγια και ήταν μαθητής της τρίτης τάξης του οκτατάξιου γυμνασίου στον Άγιο Αρτέμη, στη Γούβα. Ο Σπύρος Ευσταθίου, επαγγελματίας μουσικός, μπουζουξης, τον πήρε και τον πήγε στου Χαριτόπουλου, στην οδό Ίωνος, δίπλα στο διάσημο μπαράκι του Μάριου.
Σταματίου, Τατασόπουλος, Τζουανάκος Στο ακκορντεόν ο Λάζαρος Κουλαξίζης |
Ήταν μέλος της περίφημης παρέας Τατασόπουλος- Σπόρος-Τζουνάκος, με τους οποίους συνεργάστηκε σταθερά σε δίσκους και μαγαζιά!. Υπήρξε ως το τέλος μέγας θαυμαστής και αργότερα συνεργάτης και φίλος του Μανώλη Χιώτη!.
* Έχει εμφανισθεί στη ταινία "Ο Κοκοβιός πρωτευουσιάνος" με τον Τατασόπουλο και τον Στράτο Παγιουμτζή!.
Συνεργάστηκε στενά με τους Σπ. Περιστέρη, Β. Τσιτσάνη, Γ. Μητσάκη, Μ. Χιώτη, Γ. Τατασσόπουλο, Γ. Ζαμπέτα, Μπ. Μπακάλη, Χρ. Κολοκοτρώνη, Θ. Δερβενιώτη, Π. Πέτσα, Γ. Κλουβάτο, Στ. Χρυσίνη, Στ. Τζουανάκο, Μ. Χατζιδάκι, Γ. Μουζάκη, Γ. Κατσαρό, Γ. Βέλλα, Λ. Μαρκέα, Ζ. Ιακωβίδη κ.ά.
Στου "Τζιμη του χοντρου" Σταματιου, Τατασοπουλος, Ρένα Νταλια, Τζουανανος, Σαλασιδης κ.α |
Στου "Τζιμη του χοντρού": ΣΠΟΡΟΣ, δίπλα του ο Γιώργος Σουρδης ή Τζιμάκης (ο γιος του Τζίμη του χοντρου), Σταυρος πλεσσας, Βασιλης Ηλιοπουλος, ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ. |
Πρωτοανέβηκε στο πάλκο του κέντρου «Νίκη» και αμέσως έπαιξε και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του λαϊκού τραγουδιού (Βαμβακάρης, Καζαντζίδης, Τζουανάκος, Τατασόπουλος, Τσιτσάνης, Χιώτης, Νίνου, Μπέμπης κ.α.) και ως μόνιμος εκτελεστής σε Columbia και Odeon απ’ το 1952..
Μόλις 13-14 ετών εμφανίστηκε στο «Μπαράκι» του Μάριου, σ’ εκείνο το πατάρι-στρατηγείο του ρεμπέτικου επί της οδού Ίωνος στην Ομόνοια. «Για κοίτα το σποράκι, καλά που παίζει» είπε ο Μανωλης Χιώτης όταν τον πρωτάκουσε κι από τότε κανένας πια δεν τον ξαναφώναξε με το βαφτιστικό του. Ο ίδιος σε μια του συνέντευξη απέδωσε την ευστοχία που είχε το προσωνύμιο στο ότι: «ήμουν αδύνατος τότε, κατοχικός, μια σταλιά».
Αυτό συνέβη τον χειμώνα του 1948: ο Σπόρος εγκατέλειψε το γυμνάσιο και αφοσιώθηκε στο λαϊκό τραγούδι.Τα πρώτα μαθήματα πήρε από τους μεγαλύτερους σε ηλικία φίλους και γείτονες του μπουζουξήδες Μήτσο και Σπύρο Ευσταθίου, τον Στέλιο Μακρυδάκη, αλλα και τον παλιο ρεμπετη Γιαννη Κοντογιαννη.
Έκανε το επίσημο ντεμπούτο του το καλοκαίρι του 1950 στο κέντρο "Νίκη", στον Νέο Κόσμο (Πήρε τη θέση του Σπύρου Ευσταθίου, ο οποίος πήγε να δουλέψει στην «Τριάνα» με τον Γ. Παπαϊωάννου), ενώ δύο χρόνια μετά, 1952 άρχισε να ηχογραφεί δίσκους 17-18 χρονων!
* Το πρώτο μεροκάματο ο "Σπόρος" το πήρε από τον μεγαλο Βασιλη Καραπατάκη!
Αυτοσχεδιαστικές εισαγωγές του, σε αμέτρητες ηχογραφήσεις !!
Eπαιξε με μοναδικό τρόπο σε περισσότερες από 200 ηχογραφήσεις με τους μεγαλύτερους συνθέτες και τραγουδιστές. Ανάμεσα σ' αυτές είναι και 37 τραγούδια που ερμήνευσε ο Στέλιος Καζαντζίδης: "Άσπρο πουκάμισο", "Σαν την Καλαμιά", "Μακάρι να πεθάνω", "Δεν ζωντανεύουν οι νεκροί", "Πάρε το δάκρυ μου βοριά" και άλλα!.
Ο Σπόρος – κατά Καζαντζίδη – υπήρξε «μπουζούκαρος», ενώ ο Μανώλης Χιώτης τον έκανε μόνομο συνεργάτη του και τον θεώρησε το alter ego του!. Παράλληλα με τη δισκογραφία εμφανίστηκε σε λαϊκά κέντρα της Αθήνας όπως τα «Ταμπού», «Τζίμη του χοντρού», «Τριάνα του Χειλά», «Καλαματιανού», Λουζιτάνια», «Ροζμαρί» από το 1952 έως το 1957-'58 με τους Καλδαρα, Π. Πάνου, Χρηστάκη, Στ. Τζουανάκο, Άννα Μπέλλα, Ρενια Νταλια, Σεβάς Χανούμ, Κ. Καπλάνη, Απ. Χατζηχρήστο κ.α. Αργότερα, μετά την επιστροφή του από την Αμερική, εμφανίστηκε στα κέντρα διασκέδασης: «Παγκόσμιο», «Παλιά Αθήνα», «Μοστρού», «Δειλινά», «Διογένης», «Φαντασία» με τους Γρ. Μπιθικώτση, Μπ. Τσετίνη, Λ. Διαμάντη, Τ. Βοσκόπουλο, Μαρινέλλα, Μ. Λίντα, Ρ. Βλαχοπούλου κ.ά..
Αμερικη 1959. Τατασοπουλος, Σταματιου, δεξια ο Λευτέρης Τσαγκάρης (Τσαγκαράκης). |
Μερικά τραγούδια από τις λιγοστές δημιουργίες του Γιάννη Σταματίου (εκτος απο τις 18 οργανικές συνθέσεις) ειναι το: "ΕΡΩΤΑ ΜΟΥ ΠΑΡΑΞΕΝΕ" σε στίχους Θοδωρου Δερβενιώτη, το 1956, με Ζωζώ Σαπουντζάκη και Στ. Παρούσης, το "ΠΑΜΕ ΠΑΣΑ ΜΟΥ" σε στίχους Χρήστου Κολοκοτρώνη, με τη πρόσφατα χαμένη Μάγια Μελάγια. (δεν γνωρίζουμε για άλλες συνθέσεις του).
Κεντρο "ΒΕΝΤΕΤΑ" με Πολυ Πανου και Γ. Καραμπεσίνη |
Αμερικη, με Σπυρο Σταμο στο τσιμπαλο |
* Στην Αμερική το 1959 με τα μπουζούκια του Τατασόπουλου και του Σταματίου, παίζετε στην δεύτερη εκτέλεση του, από την Πόλυ Πάνου το "Τ 'αδερφια δεν χωριζουνε" τραγούδι των Απόστολου Καλδάρα και Κώστα Βίρβου αλλά και πολλά άλλα..
Εργάστηκε σε Λας Βέγκας, Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια, Πουέρτο Ρίκο (και με τον ντράμερ του Ελβις, Μπόμπ Μόρις). Πρόβες του άκουσαν ο Έλβις, ο Σινάτρα και ο Νατ Κινγκ Κόουλ ενώ στο Broadway Theatre o Ρέι Τσαρλς τον φιλοξένησε στο δικό του καμαρίνι και άγγιζε με δέος τα χρυσά του χέρια!..
1967 Cazino "Tropicana" _ LAS VEGAS |
Το "The Glorious Greeks" ήταν το συγκρότημα του αμερικανού, αρμενικής καταγωγής, Hrach Yacoubian που υπήρξε το πρώτο βιολί στην ορχήστρα της κινηματογραφικής εταιρίας Paramount(!). «Γκλόριαν Γκρης» ή «Ελληνική Δόξα». Ένα συγκρότημα που έκανε τον γύρο της Αμερικής το 1963-65 με έδρα το Χόλιγουντ. Διευθυντής ο Αρμένης μουσικός Γιακούμπιεν. Ο Γιάννης Σταματίου (μπουζούκι), η Νίτσα Γκρέζη (τραγούδι), ο Νότης Ησυχόπουλος (ακορντεόν) κ.α..
**Εδω, τραγούδια του δίσκου / Contents:
Holiday in Greece - Misirlou - Rambe-rambe - Nina nai - Speak not a word - Sultan's circus - Shish kebab - Katifeh <---
*Απόκομμα Αμερικάνικης εφημερίδας Δεκ: '60 (;)
Πρώτο θέμα πάντα ο "Σπόρος" με άλλους μεγάλους μουσικούς καλλιτέχνες της εποχής!
τον Milt Trenier "The Treniers"
& τον Shep Fields (1910-1981) με την ορχήστρα του "Shep Fields and His Rippling Rhythm"
California - Oppa! - ZORBAS "King of the Bouzoukee" John Sporos & Voula! |
Αμερικη Sporos & Voula with their classic Buick Riviera |
BOUZOUKI AND BRASS/THE COLDEN FINGERS 1969 IF YOU GO AWAY .. Δισκος Αμερικης |
Μέρος από αποκομα εφημερίδας (το κιτρινισμένο) για της δόξες του "ΣΠΟΡΟΥ" στην Αμερική!
φωτο από το Hollywood με το συγκρότημα του.
Στο μικρόφωνο η Olivia de Havilland.
1980 κέντρο '' Can-Can '' (Γερμανία)
Στο μπουζούκι ο Γιάννης Σταματίου,
ερμηνευτής ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης!
ΑΜΕΡΙΚΗ, ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΡΠΥΡΑΚΗΣ ΜΕ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ, BOBBY TSOPANAKI απο τους (Trio Bel Canto) και KOSTAS MYLONAKOS (κιθάρα) 1998. |
ΝΤΙΛΙΓΚΕΡ & ΣΠΟΡΟΣ |
Η εμπλοκή του με την μουσική ξεκίνησε 12-13 ετών όταν πρωτογνώρισε τον Άκη Πάνου και τον αδελφό του Βαγγέλη, τους Δημήτρη και Σπύρο Ευσταθίου αλλά και τον έτερο σπουδαίο Στέλιο Μακριδάκη και πρωτοδοκίμασε τα δάχτυλά του πάνω στο όργανο στις ταβέρνες της Καλλιθέας, του Κουκακίου και του Μπραχαμίου.
Hollywood CA early 1970's (Dad and daughter)* |
Μπουζούκι του "Σπόρου" Γιάννη Σταματίου, (μάλλον δεκ. του '70). Η φωτογραφία είναι από την κόρη του, Δανάη!. |
Μετά από ένα ατελείωτο πηγαινέλα σε Ελλάδα-Αμερική (52 αυτοκίνητα είχε αλλάξει στις ΗΠΑ έλεγε), επέστρεψε 'οριστικά' το 1979 και μέχρι το 1995 συνεργάστηκε με τον αφρό των τραγουδιστών (Μπιθικώτσης, Λύδια, Βοσκόπουλος, Διονυσίου, Πόλυ Πάνου, Μαρινέλα, Λίντα κ.α.) σε κέντρα, περιοδείες και δισκογραφία!.
Το 2000 και μετα, εμφανιζόταν στο κεντρο του "Μανωλια" στον Κολωνό με την γυναίκα του και τραγουδίστρια κ. Βούλα, ενώ τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.. Αφήνει πίσω δεκάδες ηχογραφήσεις και δύο ολοκληρωμένες δουλειές με δικούς του αυτοσχεδιασμούς!.
Οσοι τον άκουσαν την εποχή αυτη έζησαν ανεπαναληπτες στγμες με τον ¨ΣΠΟΡΟ¨ στο 'Χαμαμ' στα Πετραλωνα ,και στη "Μανωλια" στον Κολωνο!! και φυσικα τους "έστελνε αδιάβαστους" κάθε φορά με το διαφορετικό παίξιμό του..
Μαζί με τη σύντροφο του Βούλα στο κέντρο "Μανωλια" 2004-'05 - Μπουζούκι Σπ. Διαμαντοπουλος |
Κυριάρχησε για δεκαετίες στη δισκογραφία και στο λαϊκό πάλκο!. Ο "ΣΠΟΡΟΣ" στόλισε με τις πενιές του αμέτρητα λαϊκά άσματα! και όχι μόνο..!! |
«Ηταν μεγάλος δεξιοτέχνης, στο στυλ Χιώτη. Το 1969 συνεργαστήκαμε για το τραγούδι της Μαρινέλας “Απόψε Χάνω μια Ψυχή” του Γιώργου Κατσαρού. Τρόμαξα απ’ την ιδιαιτερότητα της πένας του», σημειώνει στα ΝΕΑ συγκινημένος ο σολίστας Θανάσης Πολυκανδριώτης..
Λάκης Καρνεζης, Γιωργος Δραμαλης και Γιάννης Σταματίου. Στο μαγαζι / οργανοποιείο του Τσακιριαν (της μεγάλης οικογενείας οργανοποιων). |
ΔΡΑΜΑΛΗΣ, ΚΑΡΝΕΖΗΣ, ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ, ΣΠΟΡΟΣ |
ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ..
Καραμπεσίνης, Τατασσόπουλος, Σπόρος
με τον μπάρμπα Γιάννη, ιδιοκτήτη της "Θέμιδας"
(μόνιμο στέκι τους στην Ευελπίδων). |
* Σύχναζε στην "Θεμιδα", μαζι με την κυρα Βουλα, ενα μπαρακι κοντα στα δικαστηρια στην Ευελπιδων και γινοταν show μαζι με τον Γ. Καραμπεσινη και αλλους παλιους μουσικους!. Καποιες φορες ριχνανε και καμμια πενια!.
'92 - '93 κεντρο ΝΤΑΛΙΚΕΣ με ΤΑΚΗ ΣΟΥΚΑ & ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ |
Σταματίου "Σπόρος" με Π. Στεργιου & Καρανδρεας |
"Σπόρος" και Γιαννης Παλαιολόγους μαζί !!!. ακομα, Δημητρης Κοντγιαννης, Γ. Αλτης, Γ. Ανδρεατος, Πόλης Καρανδρέας κ.α!! |
μαζι με τον Νικο Τατασοπουλο και τον φιλο του Αλεκο |
Γιάννης Σταματίου και Άκης Πάνου. Πισω τους ο Γιώργος Σαρρής κ.α |
* Το πρώτο τραγούδι που έπαιξε ήταν το «Μα είναι και Θεός» του Σταύρου Τζουανάκου, γρήγορα συνδέθηκε ως εκτελεστικό ντουέτο με τον αχώριστο φίλο του και συνθέτη Γιάννη Τατασόπουλο και έπαιξε εμβληματικές εισαγωγές και σόλα για αθάνατες επιτυχίες όπως «Έλα Σήκω Χόρεψε το», «Μαχαραγιάς», «Κλείσαν οι πόρτες οι βαριές» κ.α... «Πατέρας και δάσκαλος, αποτελούσε παράδειγμα καλλιτέχνη όχι μόνο για την μοναδική του δεξιοτεχνία αλλά και την φαντασία του και την αξιοπρέπειά του», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο γιος του Γιάννη Τατασόπουλου και σπουδαίος σολίστας Νίκος!
Υπήρξε πολύ μεγάλος μουσικός. Έπαιζε τρομερή κιθάρα. Στο μπουζούκι, στη δεκαετία του 50, έβαλε τον πήχη. Έπαιξε με απόλυτη άνεση πολύ γρήγορες και καθαρές νότες. Οι πενιές του είχαν όγκο και μοναδική ένταση!.
Ο Σπόρος ήταν μια πολύ σημαντική προσωπικότητα. Ενέπνεε το σεβασμό με τη σοβαρότητα, το κύρος και την μεγάλη καλλιτεχνική του αξία!.
Τα τελευταία 40 περίπου χρόνια ήταν παντρεμένος με την εξαίρετη τραγουδίστρια Βούλα Παπαδοπούλου, η οποία τον λάτρεψε και του αφοσιώθηκε μέχρι αυτοθυσίας ως το τέλος, όπως έκαναν οι άνθρωποι κάποιων άλλων εποχών. (πηγη: Περιοδικό Λαϊκό Τραγούδι)
Γιάννης Σταματίου με την μεγάλη Πολυ Πανου. (Φωτογραφικό αρχείο, του μπουζουξη Γιωργου Νταλλη) |
Ο σολίστας του μπουζουκιού Γιάννης Σταματίου (Σπόρος) «έφυγε» αφήνοντας μια μεγάλη παρακαταθήκη για το Λαϊκό Τραγούδι όπου πρωταγωνίστησε για παραπάνω από 55 χρόνια..
Ο μπαρμπα-Γιάννης έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο σε ηλικία 77 χρονών. Εκεί ψηλά, στα κουτούκια τ’ ουρανού θ’ ανταμώνει τώρα με τον Μπέμπη, τον Λεμονόπουλο, τον Χιώτη και τους άλλους δεξιοτέχνες της σειράς του.Ας είναι μαλακό κι αφράτο το χώμα που θα σκεπάσει τον Σπόρο..
(μερος απο κειμενο του Γιώργου Ξεπαπαδάκου)
John Stamatis “Sporos” or Yiannis Stamatiou “Sporos”.
Sporos, born 9 May 1934, was one of the greatest bouzouki players. He lived in US from 1957 to 1979 and played with many orchestras in Las Vegas, San Francisco, recorded with Hrach Yacoubian orchestra and his fans included Elvis Presley, Harry Belafonte, Frank Sinatra and others.. That his success was so big that made him a cover on the Time magazine in 1965 ..
He was also known as "The Golden Fingers"
+Σελιδα στο fb για τον 'Σπορο' με πολλες φωτογραφιες εδω --> Γιαννης Σπορος Σταματιου / Yiannis Sporos Stamatiou <--
Η δεξιοτεχνία σου στο μπουζούκι θα είναι για πάντα σχολείο για όλους μας! Αξεπέραστε Γιάννη Σταματίου..
ΒΙΝΤΕΟ / ΜΟΥΣΙΚΗ ...
ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΝΙΕΣ ΤΟΥ!!!
+άκουσε και δες τον "Σπόρο"