Μπάμπης Γκολές 1947 - 2015

Thanos GR ~ MPOYZOYKI KAI MPOYZOYKSIDES!!!!
Μπάμπης Γκολές
Έφυγε της 11/1/2015 από την ζωή ένας από τους τελευταίους συνεχιστές του ρεμπέτικου και του παλιού λαϊκού τραγουδιού!, ο μεγάλος Πατρινός ρεμπέτης Μπάμπης Γκολές ... καλό ταξίδι Μπάμπη σε περιμένει η γειτονιά και το πάλκο τον αγγέλων !!!... Η κηδεία έγινε στον Ιερό Ναό της Παναγ. Αλεξιώτισσας στην Πάτρα. (Ο Μπάμπης Γκολές άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της Κυριακής μετά από μάχη δύο ετών που έδωσε με τον καρκίνο)
.
Οι ρεμπέτες, Νίκος Παππάς "Κακούργος" και Μπάμπης Γκολές


Τραγουδιστής, μπουζουξής, κιθαρίστας του ρεμπέτικου-λαϊκού τραγουδιού. Ο μεγάλος ρεμπέτης Γκολές αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ του παλιού κλασικού ρεμπέτικου και του μεταγενέστερου λαϊκού τραγουδιού και παραμένει ένας αυθεντικός τραγουδιστής (φωνάρα!) και συνεχιστής του ιδιαίτερου ρεμπέτικου στυλ!.
Γεννήθηκε το 1947 στην συνοικία Ταμπάχανα της Πάτρας. Είναι αυτοδίδακτος μουσικός και ξεκίνησε να παίζει κιθάρα και ούτι από την ηλικία των 8 ετών, ενώ από την ηλικία των 12 και μπουζούκι.
Είχε την ευκαιρία να δει και ν’ ακούσει από κοντά τον Στράτο Παγιουμτζή, τον Τζουανάκο, τον Καζαντζίδη, την Πόλυ Πάνου και άλλους σπουδαίους τραγουδιστές και οργανοπαίκτες στις εμφανίσεις τους στα πατρινά πανηγύρια της δεκαετίας του ’50.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 αποφάσισε να γίνει κι εκείνος επαγγελματίας μουσικός, παίζοντας τα παλιά ρεμπέτικα που πια είχαν ξεχαστεί και δεν παίζονταν στα κέντρα.
Έχει βαθιά γνώση του ρεπερτορίου των δίσκων των 78 στροφών και επανέφερε πολλά ξεχασμένα τραγούδια από ένα ευρύτερο φάσμα που περιείχε εκτός από τα διάφορα είδη του ρεμπέτικου, την καντάδα και το δημοτικό τραγούδι, που είχαν ηχογραφηθεί σε λιγοστούς τέτοιους δίσκους και είχαν χαθεί με το πέρασμα των χρόνων.
Το 1964 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε καφενείο στην συνοικία του Ταραμπούρα στην Πάτρα. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 συνυπήρξε με το συγκρότημα "Τα παιδιά από την Πάτρα" στα πρώτα βήματα τους στον χώρο της μουσικής, στο νυχτερινό κέντρο "Χάραμα" των αδελφών Οικονόμου που βρισκόταν στην περιοχή της Οβρυάς.
Το 1982 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική του δουλειά, με την ονομασία "Τσάρκα στα παλιά". Έχει ηχογραφήσει συνολικά, περίπου 300 παλιά και νέα τραγούδια!!.


Η δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι και η μοναδική του εκφραστική απόδοση, πλούτισαν την μουσική του πορεία με 25 δίσκους! Έχει γράψει δικά του τραγούδια με γνήσια λαϊκή εκφραστικότητα και ποιητική ευαισθησία, που μαρτυρούν την αγάπη του για την μουσική μας παράδοση!.
Η ιδιότυπη φωνή του, οι μοναδικές του ερμηνείες, η παρουσία του στο πάλκο και γενικώς η συμπεριφορά του, δικαίως τον έχουν καταστήσει ως τον πιο πιστό καλλιτέχνη του ρεμπέτικου, ως τον καλλιτέχνη που ξέρει γιατί τραγουδά τα κλασικά ρεμπέτικα τραγούδια!.


Μέρος δισκογραφίας

ΤΣΑΡΚΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ (1982) ΕΜΙ
ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΡΟΜΑΝΤΖΑ (1983) ΕΜΙ
ΕΞΩΤΙΚΕΣ ΚΑΝΤΑΔΕΣ (1984) ΕΜΙ
ΡΕΜΠΕΤΙΚΕΣ ΚΑΝΤΑΔΕΣ (1985) Αφοί Φαληρέα
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΩ ΕΓΩ ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ (1987) Αφοί Φαληρέα
ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΟΛΕΣ 6 (1988) Αφοί Φαληρέα
ΓΚΟΛΕΣ 7 (1989) Sonora
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ (1990) Sonora
Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΟΛΕΣ ΣΤΟ ΤΑΞΙΜΙ (1991) Lyra
ΤΟ ΔΕΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟ (1992) Lyra
ΜΙΑ ΖΩΗ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ (1993) Sonora
ΠΑΛΙΟ ΜΕΡΑΚΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΖΟΥΑΝΑΚΟ (1995) Lyra
ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΝΤΟΥΕΤΑ (1999) Eros
ΕΓΩ ΡΕΜΠΕΤΗΣ ΗΜΟΥΝΑ (2000) Eros
ΤΗΣ ΓΕΡΑΚΙΝΑΣ ΓΙΟΣ (2000) Eros
ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΑΣ (2001) Eros
ΒΑΔΙΖΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΙΛΩ (2003) Eros
ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ (2009) Καθρέφτης
* ΠΗΓΗ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ...


Γιώργος Μητσάκης και Μπάμπης Γκολές !!!
(από το προσωπικό αρχείο του οργανοποιού Παναγιώτη Βαρλά)
Στέλιος Καζαντζίδης και Μπάμπης Γκολές
(από το προσωπικό αρχείο του οργανοποιού Παναγιώτη Βαρλά)

Μπάμπης Γκολές, Ιορδάνης Τσομίδης, Μιχάλης Γενίτσαρης, Παναγιώτης Βαρλάς κ.α!
Bραδια στον Κακουργο (Διστομο) 10/6/2011 παρέα με "Κακουργο" και Μπαμπη Γκολε!.
Bραδια στον Κακουργο (Δίστομο) 10/6/2011
με τον Μπαμπη Γκολε, τον Γιαννη Παπαβασιλειου (Βλαχος) κιθαρα ο Κ.Τσεκουρας και φυσικα τον Κακουργο !!!!
Ο λαθρέμπορος - Γκολές Μπάμπης

Mπαμπης Γκολες και Γιωργος Τζεδακης.
Αρχές δεκ.: '80. O Μπάμπης Γκολές στην πρωτη χρονια στην Αθηνα; στον "Κουασιμοδο" στο Κολωνακι. Με Χρηστο Νικολοπουλο κ.α. Τερμα αριστερα ο Λεωνιδας Στουμπος απ το Μεσολογγι κι επαιζε μπαγλαμα!.
ΧΑΡΑΜΑ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ τέλη 1982. Πρίν γίνουν "Τα Παιδιά από την Πάτρα" .. κάνανε συναυλίες με τον Μπάμπη Γκολέ, Βαγγέλης Δεληκούρας, με μπαγλαμά ο Κωστας Τσιατάς (Πρεζάκιας η' Κωσταρικος), ο μακαρίτης Παναγιώτης Μανωλάκος, ο Λάμπρος Καρέλας και ο Νίκος Φορλιδας (φωτογραφία του μουσικου Νίκου Φορλίδα).
"Τα παιδιά από την Πάτρα", μια ιστορική κομπανία που δεν είναι τυχαίο τα πρώτα της βήματα στην πόλη τα συνδύασε με την συνύπαρξη της με τον Μπάμπη Γκολέ στο ίδιο πάλκο στο ιστορικό «Χάραμα» των αδελφών Οικονόμου. ΠΗΓΗ


Μπάμπης Γκολές την δεκαετία του '80. Μπουζούκι πρώτος απο αριστερά Μήτσος Θεοδορακόπουλος, φοβερός παίχτης.
Ο Μπάμπης Γκολές με τον καλό του φίλο Παναγιώτη Βαρλά το 1984.
Κεντρο ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ 2004-'05. Απο αριστερα Τζίνα Δαλάκα, Μαρία Κατινάρη, Μπαμπης Γκολες, Γιώργος Κουτουλάκης, Άντζελα Ορφανού, πισω Αντωνης Σαργολογος, Νίκος Χατζηδιαμαντης..
Στο "Ντουζένι". Μπάμπης Γκολές με τον μεγάλο "Σπόρο", μαζι τους η Μαρία Κατινάρη.
Στο "Ντουζένι" 1996-'97, Μπάμπης Γκολές, "Σπόρος" Σταματιου και Ρενα Νταλμα.
Στο "Ντουζένι" 1996-'97 περίπου.. Μπάμπης Γκολές με τον μεγάλο "Σπόρο" Σταματιου κ.α.. τερμα αριστερα ο νεαρος με το μπαγλαμα.. ο Κότσιρας! (με ρεμπετικα ξεκινησε... και αλλου πηγε), επισης Βασιλης Γιαννισης βιολι, Αλκης Μαυρος τραγουδι-μπουζουκι, Τακης Φραγκούς κιθάρα, Αντρέας Τσεκούρας πιάνο.

«Στοά των Αθανάτων». Τάκης Μπίνης και Κούλης Σκαρπέλης έχουν στο μέσον τον Μπάμπη Γκολέ!.
Στο "Ντουζένι" 2013. Κώστας Παπαδόπουλος, Μπάμπης Γκολές, Μαρία Κατινάρη, Γιάννης Ζερβίδης, Βασίλης Γιαννίσης.
Μπάμπης Γκολές και Κατερινα Τσιριδου απο την εκπομπη "Κοιτα τι εκανες"
2010
Μπάμπης Γκολές με κιθαρα.
ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΟΛΕΣ 6 (1988)
Μπάμπης Γκολές και Δημήτρης Μυστακίδης. Τουμπουρλίκα Πάτρας, Απρίλης 2013 - Βιντεο
Μπάμπης Γκολές και Δημήτρης Μυστακίδης. Τουμπουρλίκα Πάτρας 2013.
Νικολας Σαραντης και Μπάμπης Γκολές στον "Άγγελο".

Μπάμπης Γκολές (1947 - 2015)
 Γνήσιος ρεμπέτης και ντόμπρος άνθρωπος!!!

Πάει έσβησε μια για πάντα το μαγκαλάκι του Μπάμπη... με το τραγούδι του Αποστόλου Χατζηχρήστου "Το μαγκαλάκι" είπαν το τελευταίο αντίο στον Μπάμπη Γκολέ πριν το μεγάλο του ταξίδι στο πάλκο τον αγγέλων και την συνάντηση του με όλους εκείνους τους μεγάλους που μας έχουν αφήση κληρονομιά τα τραγούδια τους και μας κάνουν να είμαστε υπερήφανοι σαν Έλληνες ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΠΑΜΠΗ !!!!!


ΒΙΝΤΕΟ / ΜΟΥΣΙΚΗ ...




Thanos GR ~ MPOYZOYKI KAI MPOYZOYKSIDES!!!! / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib