Λάκης Μπαλλής "ο Βολιώτης μουσικός"

Thanos GR ~ MPOYZOYKI KAI MPOYZOYKSIDES!!!!
ο Λ.Μπαλλής με ένα μπουζούκι ΖΟΖΕΦ 
Ευάγγελος (Λάκης) Μπαλλής ... Lakis Ballis 


Ο Ευάγγελος Μπαλλής ένας σημαντικός συνθέτης και μπουζουξής έφυγε νωρίς για την Αμερική και τον χάσαμε για χρόνια.. Οι γονείς του ήρθανε από τη Σμύρνη το 1922, γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία του Βόλου στης 25 Μαΐου 1932.. Οι γονείς του μετακόμισαν αμέσως στην Αθήνα, όπου και έζησε μέχρι το 1942, όταν μετά το θάνατο των γονιών του από την πείνα και τις κακουχίες της Κατοχής, ξαναγύρισε στο Βόλο. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε το 1946 στη Φιλαρμονική του Βόλου παίζοντας τρομπόνι, ενώ λίγο μετά γράφτηκε στο Ελληνικό Ωδείο για να μάθει βιολί. Παράλληλα γοητεύθηκε από το μπουζούκι και σε ηλικία 16-17 ετών ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά στου «Κούτρα» στο Βόλο.. Γρήγορα καθιερώθηκε σαν μουσικός και δεν άργησε να βρει τον δρόμο του στο λαϊκό μας τραγούδι!.. Το 1953 έφυγε στρατιώτης και απολύθηκε μετά από θητεία 20 μηνών. Στις αρχές του 1955 κατέβηκε στην Αθήνα. Στο γνωστό μπαράκι του Μάριου, όπου μαζεύονταν όλοι οι λαϊκοί μουσικοί, γνώρισε τον Γιώργο Μητσάκη και τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε μαζί του στο «Ροσινιόλ». Το 1959 μπήκε στη δισκογραφία με τα τραγούδια «Θα σ’έχω για κανάρι μου» και «Κλάψε μαζί μου ουρανέ» που τραγούδησε στην Odeon-Parlophone ο Πάνος Γαβαλάς. Έχει συνεργαστεί με την αφρόκρεμα του λαϊκού τραγουδιού!! Έχει παίξει με όλους μεγάλους μουσικούς και τραγουδιστές όπως με Παπαϊωάννου, Μητσάκη, Καλδάρα, Σπιταμπελο, Λαυκα, Καραπατάκη, Καζαντζίδη, Διονυσίου, Γαβαλα, Λιντα, Σακελλαρίου, Χρυσαφη, Δούκισσα, Τσετίνη κ.α.
Έχει παίξει σε πολλές ηχογραφήσεις σαν εκτελεστής
(όπως τα τραγούδια "ΕΧΩ ΜΑΝΑ ΕΧΩ ΑΔΕΡΦΙΑ" Στ. Καζαντζίδης *Μπουζουκια: Κ. Παπαδόπουλος - Λ. Μπαλής - Β. Καραπατάκης,
το "ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΡΦΑΝΟΣ" Στ. Καζαντζίδης *Μπουζουκια: Λ. Καρνέζης - Κ. Παπαδόπουλος - Λ. Μπαλής - Β. Καραπατάκης) άλλα και σαν σύνθετης σε δικά του τραγούδια Τραγούδια του έχουνε τραγουδήσει οι: Π. Γαβαλας 
( ΚΛΑΨΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΟΥΡΑΝΕ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ , ΘΑ Σ ΕΧΩ ΤΟ ΚΑΝΑΡΙ ΜΟΥ κ.α), Στ.Διονυσιου, Πρ.Τσαουσακης (Ο ΦΤΩΧΟΜΠΕΚΡΗΣ), ο Γ.Κυριαζης με την Ανθ.Αλιφραγκη (ΣΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΤΙΣ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΕΣ , ΒΟΛΙΩΤΙΣΣΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ , ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΝΕΙΡΑ) κ.α..
Γενικά, δεν είναι πολλές οι συνθέσεις του Λάκη Μπαλλή που ηχογραφήθηκαν σε δίσκους. Σε αντίθεση με τις ηχογραφήσεις στις οποίες εμφανίσθηκε ως μπουζουξής, οι οποίες είναι βεβαίως πολύ περισσότερες.
- Το 1962 φεύγει (και αυτός) για την Αμερική που τελικά έμεινε και εργάσθηκε εκεί.. Ζει στο Chicago.
Στην στη Νέα Υόρκη όπου πρωτοπήγε εμφανίσθηκε στο «Ζάππειο Παβίλλιον» αρχικά και σε δεκάδες κέντρα στη συνέχεια, όπου, εκτός των άλλων, έπαιξε μπροστά στο Μπάρλον Μπράντο και τον Κερκ Ντάγκλας. Αργότερα, σε ένα στούντιο ηχογραφήσεων γνώρισε τον κιθαρίστα Αλφρέντο Αλμέιντα, ο οποίος ενθουσιάσθηκε από το παίξιμο του… Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως συμμετείχε, παίζοντας μπουζούκι, σε αμερικάνικη ταινία, με πρωταγωνιστή τον Τέλη Σαββάλα.
Το 1966 ο Λάκης Μπαλλής παντρεύτηκε την Ουρανία Μπέρτσου, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Γιώργο.

1959 - '60  Η Δούκισσα με τον Λάκη Μπαλή και τον Γιάννη Παπαδόπουλο
Το λαϊκό συγκρότημα του Βαγγέλη Περπινιάδη - Στράτος Διονυσιου
- τερμα αριστερα με μπουζουκι Χρηστος Δημοπουλος
-τέρμα δεξιά Λάκης Μπαλλής, από πίσω του (δίπλα στον ακορντεονίστα) ο ρεμπέτης Σμυρνιός,
ο μεγάλος τραγουδιστής Κώστας Νούρος (1962)
Σ.Διονισυου, Ε. Μπαλλής, Κώστας Νούρος
(με το λαϊκό συγκρότημα Β.Περπινιάδη - Σ.Διονυσιου)

Φωτογραφία από ελλ.ταινία, "Θυσιάστηκα για το παιδί μου" του 1960. Εμφανίζεται το συγκρότημα Στ. Χρυσίνη - Γιάννη Παπαδόπουλου. Με: Λακη Μπαλλη, Δούκισα, Σπιτάμπελος, Χρυσινης, Γ.Παπαδοπουλο, ακορντεόν Τάκης Σούκας !!
Φωτογραφία από ελλ.ταινία, με Λακη Μπαλλη
και Σπιτάμπελος (1960) Δούκισα ακορντεόν Τάκης Σούκας !
Δεκ: '50 στου "Κουλουριωτη". Λαϊκό πάλκο, στην πρώτη σειρά με τους (απο αριστερά): Δημήτρης Ρουμελιώτης, μια τραγουδιστρια, Κώστας Παπαδόπουλος, Καζαντζιδης, Μαρινελα, Γιαννάκης Αγγέλου, Λάκης Μπαλής !!! (και με δυο βιολια!)..

Λαϊκό συκγρότημα Γιάννη Παπαϊωάννου. Με Στρατο Διονυσίου αριστερά με μπουζούκι ο Λακης Μπαλλης, η Ριτα Σακελαριου, ο Μπαμπης Τσετινης κ.α! (1957)
Στην Αθηνα, στο "Ροσινιολ" το '58-'59, με Αννα Χρυσαφη, με Ορφέα Κρεούζη και τον μεγαλο Γιωργο Λαυκα!.


Στην Αθήνα, μάλλον στο "Ροσινιολ" το 1958-'59, με το λαϊκό συκγρότημα Γιωργου Λαυκα, με Ορφέα Κρεούζη, την Αννα Χρυσαφη κ.α. Δεξιά (δίπλα στον Λαύκα) ο Ευάγγελος Μπαλλής "Λάκης". *Μπροστά ένας πελάτης φέρνει τις βόλτες του!

Στου "Κουλουριωτη" 1958, με το συγκρότημα του δασκαλου Γιωργου Μητσακη!. Δεξια ο Λάκης Μπαλλής και αριστερα με μπουζουκι ο μεγαλος Δημητρης Ρουμελιωτης!!
Κέντρο "Κουλουριωτης" 1958 (ενας κ ενας!) απο αριστερα: Λακης Μπαλλης, αγνωστη τραγοδιστρια, Δημήτρης Ρουμελιώτης, Στελαρας Καζαντιδης, Μαρινέλλα, το διδυμο Παπαδοπουλος-Καρνεζης, αγνωστη τραγοδιστρια, Μέμος Κυριαζής ντραμς, 2 βιολιστές! ο Βαγιας και ο Κουλουρης, Πιάνο η Παπαδοπούλου και ο Σαλασιδης κιθαρα!


Ο Λάκης Μπαλλής το '60 με το συγκρότημα Καλδαρα - Τσαουσακη (αριστερά).


Μπουζούκι Βαγγέλης Μπαλλής, ακορντεόν Τάκης Σούκας !!  (1960)

USA / RCA Colour television 1960 in Creece
Η τηλεόραση στο χρόνο με άρωμα μπουζουκιού!!!
Της 3 Σεπτεμβρίου 1960 Εκπέμπεται ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στη Θεσσαλονίκη, από τον χώρο της 25η Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης [Δ.Ε.Θ.]. Οι εκπομπές είναι ζωντανές, θα διαρκέσουν 22 ημέρες και την ευθύνη της εκπομπής του προγράμματος έχει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού [Δ.Ε.Η.](!). Στην πρώτη εκπομπή, στις 8 το βράδυ, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει την έκθεση. Ο Βασίλης Καζαντζής, ο Άλκης Στέας, ο Γιώργος Οικονομίδης και η Ραλλού Μάνου είναι οι πρώτοι που βοηθούν στις εκπομπές του σταθμού, οι οποίες είναι και οι πρώτες προσφερόμενες της ελληνικής τηλεόρασης..
Της 4 έως 25 Σεπτεμβρίου επίσης από τον χώρο της 25 Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Αμερικάνικο περίπτερο ΕΓΧΡΩΜΗΣ τηλεόρασης της RCA Colour television, καλύπτει το σήμα του με το συγκρότημα του Λάκη Μπαλλή.



Σε μια από τις επισκέψεις του στην πατρίδα τιμήθηκε από τον δήμο Βόλου σε εκδήλωση στις 25 Οκτωβρίου 2009.. - Νωρίτερα πριν από μήνες το περιοδικό του δήμου Βόλου έκανε ένα όμορφο αφιέρωμα τον Βολιώτη μουσικό!!!
- Σε αφιέρωμα του περιοδικου «εν Βόλω», το 2009 ο συνθέτης της λαϊκής επιτυχίας «Βολιώτισσα τα μάτια σου», Λάκης Μπαλλής αυτοβιογραφείται σε μια συνέντευξη - ποταμό στον Ηλία Βολιώτη Καπετανάκη.
Υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μ' ένα μπουζούκι διαβατήριο» ο χειμαρρώδης λόγος του διανύει μια 70νταετή περίοδο από το 1932 έως και τις αρχές του 21ου αιώνα..


Περιοδικό «εν Βόλω» (τεύχος 33, Απρίλιος - Ιούνιος 2009)

Αμερικη, πιθανότατα.. στο δεύτερο μισό τής δεκαετίας τού '60 - (και προφανώς μετά τον χωρισμό της με τον Εμμανουήλ Χιώτη) η Μαίρη Λίντα κάνει ντουέτο με τον Βολιώτη μπουζουκτσή Λάκη  (Βαγγέλη) Μπαλλή!. "Grecian Gardens" Chicago

"Grecian Gardens" Chicago Οι πενιές και τα δολάρια έπεφταν βροχή..!!
DORA DEDES & LAKIS BALLIS At Kifisia in New York.
*Ο κιθαρίστας είναι ο τραγουδιστής Στελιος Σουγιουλτζης!!
Ο Λάκης Μπαλλής με τον ηθοποιό του Hollywood, Harry Guardino (θέλει να γίνει μπουζουξής!). New York, στο κέντρο "Kifissia". Κάτω αριστερά ο Στελιος Σουγιουλτζης κ.α.

"Grecian Gardens" Chicago (Αμερική), Πάνος Γαβαλάς και Ρία Κούρτη, στο μπουζούκι ο Λάκης Μπαλλής.


Beba Kyriakidou & Lakis Ballis at Grecian Gardens.
1968 Αμερική

Zappion Pavillion at New York. Sygrotima Lakis Ballis, dipla tou einai h mia kai monadikh OULA BABA!.


GRECIAN GARDENS me to megalo Sygrotima ,D. Kollias - Ballis Lakis - Soukas - Xalkias. and Belly Dancer Soultany
Η Τζένη Βάνου και ο Λάκης Μπαλλής, Αμερικη. "GRECIAN GARDENS" του '70. Χάρης Μοσχόπουλος (αρμόνιο), Λουκάς Χαριζόπουλος (κιθάρα) και ο Νίκος Καρπουζλής (κιθάρα)

Μπουζούκι Ευάγγελος (Λάκης) Μπαλλής. Η φωτογραφία είναι από κέντρο στη Λάρισα ή στο Βόλο κι ο μικρός που παρακολουθεί στα αριστερά είναι ο Στάθης Μιλάνος!. Πρέπει να 'ναι γύρω στο 1955.. (από πληροφορίες)

Δεκ.'60 Αμερική

Αμερική, ο Λάκης Μπαλλής με τον εγγονό του και το μπουζουκι του!.


ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ...


ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ ...



Thanos GR ~ MPOYZOYKI KAI MPOYZOYKSIDES!!!! / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib