Τάσος Σοφόπουλος 1934 - 2012

Thanos GR ~ MPOYZOYKI KAI MPOYZOYKSIDES!!!!
Sofopoulos Tasos
... ένας από τους σημαντικούς δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, που έφυγαν για την Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του '50..
Ο Τάσος Σοφόπουλος γεννήθηκε στα Κάτω Πετράλωνα (Αθηνα) το 1934...

Πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε μια εργατική γειτονιά της Αθήνας μέσα στις τραγικές συνθήκες της κατοχής.. Το πρώτο του μπουζούκι που αποκόμησε απο δικά του χρήματατου το έσπασε ο πατέρας του προσπαθόντας να τον προστατέψει αλλά τα πράματα ήταν αποφασισμένα.. Ο Τάσος Σοφόπουλος άρχισε να έχει συνεργασίες με διαφόρους εμπειροτέχνες μουσικούς παίζοντας σε γάμους , βαφτίσια, πανηγύρια κ.ά .

Σύντομα γνώρισε τους μεγάλους της εποχής Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Τζουανάκο κ.α και άρχισε μαζί τους να δουλεύει στα μαγαζιά! Ετσι γίνετε ένας φτασμένος μουσικός, ένα από τα ταλέντα της εποχής του με εμφανίσεις στα μεγάλα πάλκα της Αθήνας και της επαρχίας και με σημαντική παρουσία στις ηχογραφήσεις!- Το 1958 φεύγει για την Αμερική, κουβαλώντας στις αποσκευές του ήδη μια σημαντική εμπειρία - πρόλαβε να παίξει και με τον Μάρκο Βαμβακάρη - αλλά και τις τραγικές μνήμες μιας Ελλάδας κατεστραμμένης από τον Εμφύλιο και την φτώχεια.. 

Στην Αμερική και ρίχνει άγκυρα κάνοντας τουρνέ σ' ολες τιs πολιτείες (Σαν Φρανσίσκο, Λας Βέγκας, Σικάγο, Νέα Υόρκη, έφτασε μέχρι την Χαβάη και τον Καναδά, διασκεδάζοντας τους απανταχού Έλληνες). Είχε το προνόμιο να παίξει σε ηχογραφίσεις με τον Δημήτρη Στεργίου τον περίφημο "Μπέμπη" (χρόνια μαζί). Παιζει δεύτερο μπουζούκι στο ΄΄Bebi's Lament΄΄ στα ΄΄Ελα κάνε μου παρέα ΄΄, ΄΄The White Rose of Athens΄΄.
Στην Αμερικη συνεργάστηκε με τους: Μπεμπη, Ιορδάνη Τσομίδη, Γιαννη Τατασσόπουλο, Γιωργο Τσιμπίδη, Χαρη Λεμονόπουλο, Γιαννη Σταματίου (Σπόρο), Στ. Τζουανάκο, Αργύρη Βαμβακάρη αλλά και τον Τάκη Μπίνη, την Σεβάς Χανούμ, την Πόλυ Πάνου και άλλους..

Ο Τάσος Σοφόπουλος το 1989-'90 γυρισε στην Ελλάδα (με μια μικρή σύνταξη από την Αμερική), επιλέγοντας συνειδητά τον μοναχικό δρόμο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παίζοντας που και που σε μικρές ταβέρνες με κόσμο που ήθελε να ακούσει και μπορούσε να εκτιμήσει αυτό το είδος της μουσικής. Το στέκι του ήταν στον Κολωνό στην ταβέρνα της «Μεταξούς» όπου έπαιζε με τον μεγαλο Τόλη Χάρμα μέχρι τον θάνατο του Χάρμα, πριν λίγα χρόνια..

Το 2007, μετά από επιμονή λιγοστών φίλων του, έκανε κάποιες έκτακτες εμφανίσεις στο, ιστορικό πλέον, «Μπαράκι του Βασίλη», στις «Χίλιες και δυο Νύχτες», ενώ η τελευταία του δημόσια εμφάνιση, πριν τον καταβάλλουν τα προβλήματα υγείας, ήταν στις 15 Δεκέμβρη 2011 στην ταβέρνα « 'Αμα Λάχει», σε μια βραδιά αφιερωμένη σε αυτόν!
Πέθανε ξημερώματα της Κυριακής (18/11/2012) σε ηλικία 78 ετών..

+ extra
Σπάνιες Ορχηστρικές ηχογραφήσεις Αμερικής του '60..
Ορχηστρικά Σόλο / Μπουζούκια: Σταύρος Τζουανάκος, Αργύρης Βαμβακάρης και o Τάσος Σοφόπουλος!!. 
*Οι τρεις τους στην Αμερική, την δεκαετία του '60 ηχογράφησαν μαζί, 4 ορχηστρικά κομμάτια!: "Συλβάνα" (Χιώτη), "Αραπίνες" (Νύχτες μαγικές) Τσιτσανη, "Ο μαχαραγιάς" (Τζουανάκου) & την "Μισιρλού".





Thanos GR ~ MPOYZOYKI KAI MPOYZOYKSIDES!!!! / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib