Μήτσος Παπασίκας Ο Τρικαλινός ρεμπέτης

Thanos GR

Ο Δημητρης "Μήτσος" Παπασίκας γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1916 ...
Ασχολήθηκε (από μαθητής του Γυμνασίου) με το ρεμπέτικο το 1932. Ήταν εξαιρετικός μπουζουξής και τραγουδιστής!. Ταυτόχρονα έγραφε και δικά του τραγούδια!. Συνεργάστηκε με πολλούς παλιούς ρεμπέτες και ιδιαίτερα με τον Κώστα Πεδή, το Μπάμπη Μπακάλη, το Χρήστο Τσιτσάνη (αδερφο του Βασιλη) και άλλους..
Στο διάστημα 1932-1944 που ασχολήθηκε επαγγελματικά με το ρεμπέτικο αγνόησε τις όποιες πιθανές οφέλειες και έμεινε πιστός σ΄ ότι θεωρεί αυτός σωστό.(δεν κατέβηκε στην Αθηνα δηλ., για δισκους, παλκα, αναγνωριση κ.τ.λ..)

Πολέμησε στην Αλβανία και στην κατοχή βγήκε αντάρτης με τον ΕΛΑΣ. Από το τέλος του 1944 έπαψε να ασχολείται επαγγελματικά με το ρεμπέτικο, έγινε αυτοκινητιστής και έπαιζε μόνο για το κέφι του. Έχει γράψει αρκετά τραγούδια, πολλά από τα οποία δεν είναι περασμένα στο όνομά του. Μερικοί τίτλοι, όπως τους αναφέρει ο Τάσος Σχορέλης στη Ρεμπέτικη Ανθολογία του: Για δες πως εκατάντησε ο κόσμος στην Αθήνα, Δε θέλω τα ματάκια σου, Είμαι Δημοκράτης, Θα γίνω δράκος του Συγγρού, Πότε μου φέρεσαι καλά.

Ο Παπασίκας στη Λάρισα το 1947, σε μια έκτακτη εμφάνιση.

Από τ’αριστερά: Γιώργος Βαρλάμης, Μήτσος Παπασίκας, Γιώργος Κατσαμπέκης (1938).

Ο Μήτσος Παπασίκας με τη γυναίκα του και τον Μπάμπη Μπακάλη στην Καλαμπάκα

Ο Παπασίκας με την παρέα του στα Τρίκαλα,
για το κέφι τους Δεκ. '60
*ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ ...
Μια σκηνή με το Μήτσο Παπασίκα να τραγουδα σε ταινία του 1967 με τίτλο «Ο Σακαφλιάς» γνωστή και ως "Στα Τρίκαλα στα Δυο Στενά".


Thanos GR / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib