Ηλίας Ποτοσίδης (Πανωβλέπας ή Χαμψίας)

Thanos GR
Potosidis Ilias
Άλλος ένας μεγάλος ρεμπέτης μπουζουξής, γνωστός ως «κάτω-βλέπας» ή «Χαμψίας». Το δεξί χέρι του Παπαϊωάννου!...

Γεννήθηκε στη Σαμψούντα του Πόντου το 1915 και ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα το 1923. Ο πατέρας του έπαιζε πολύ καλό σάζι και από αυτόν πήρε τα πρώτα μαθήματα λαϊκής μουσικής. Στο λαϊκό τραγούδι εμφανίστηκε το 1935 σαν τραγουδιστής και μπουζουξής στον Πειραιά, ενώ μέχρι τότε έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσει.. (λούστρος, κουλουρτζής κ.ά).

Προπολεμικά συνεργάστηκε ιδιαίτερα με το Μαρίνο Γαβριήλ, αλλα και τον Φώτη Μιχαλόπουλο, (αδελφό του γνωστού Παναγιώτη Μιχαλόπουλου που «δεν πρόφτασε να δείξει την αξία του» αφού πέθανε σχετικά νέος) πότε σε κέντρα, πότε ως «γυρολόγοι» μπουζουξήδες στην Τρούμπα και αλλού. Αλλά και με άλλους μεγάλους του ρεμπέτικου, όπως τον Απόστολο Χατζηχρήστο και τον νεαρό Γιώργο Μητσακη όπου είχε έρθει στην Αθήνα το 1939. Θα δουλέψουν σαν "τρίο" παίζοντας σε ταβέρνες και καφενεία, βγάζοντας «πιατάκι».


1938 απο αριστερα ο Η. Ποτοσίδης, με κιθαρα ο Γιαννης Κωνσταντινίδης "Μακαρόνας", ο μεγαλος Α. Χατζηχρήστος, και ο νεαρος (τοτε) Μαρινος Γαβριήλ "Μαρινακης" με μπαγλαμα!
1937 Ο Γιαννης Κωνσταντινίδης κιθαρίστας, γνωστός ως "Μακαρόνας" (ή Γιαννίδης Κώστας), πίσω ο ο Ηλίας Ποτοσίδης! και με δυο νέους με μπουζούκια!
Ο "Μαρινάκης" με τον Ηλία Ποτοσίδη στον Πειραιά, 1939

Μετά την κατοχή ανέβηκε στα καλύτερα παλκα της εποχής, στου "Καλαματιανού" , στην "Τριάνα" του Χειλά, στο "Φαληρικον" του Μαργωμενου κ.α!. Συνεργάστηκε στενά με το Γιάννη Παπαϊωάννου, στο συγκρότημά του (το δεξί του χέρι, απο το ' '46 μέχρι το '61 περιπου). 
Αλλά και στην δισκογραφία ήταν μπροστά, πότε σαν τραγουδιστής από το 1946, αλλά και σαν συνθέτης με τραγούδια διαμάντια!! «Σε θάμπωσαν τα λούσα και τα πλούτη» του 1950 με το Θανάση Ευγενικό και τον Οδυσσέα Μοσχονά. «Τα μαλλιά τα γκρίζα» το 1954 με Στέλιο Καζαντζίδη και M. Γρίλλη, σε στίχους Χρήστου Κολοκοτρώνη ή "Θεσσαλός", το «Σπίτι δεν ξέρω τι θα πει» (Καράβια σιδερένια) 1955 με Μπίνη και Τζανέτ - κ.ά.

Μάλλον κάποιο μεσημέρι, ο Βασίλης Τσιτσάνης με κιθάρα, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, κάτω ο Χρηστάκης και πάνω ο Ηλίας Ποτοσίδης με το μπουζούκι του.
Το συγκότημα Παπαϊωάννου- Μητσάκη, στην "Τριάνα", το 1952. Διακρίνονται: ο Ηλίας Ποτοσόδης (πίσω από το μικρόφωνο), ο Παναγιώτης Σαρίκας?, ο Μοσχονάς κι ο Καλλέργης (με τις κιθάρες).
Χειμώνας 1952-53 στο "ΦΑΛΗΡΙΚΟΝ" απο δεξια ΠΟΤΟΣΙΔΗΣ - ΠΑΠΑΙΩΑΝΟΥ - ΡΕΝΑ ΝΤΑΛΙΑ - ΖΑΜΠΕΤΑΣ - (ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΙΘΑΡΑ) πισω Β. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ (ακορντεον) - ΜΑΡΣΕΛΟΣ (πιανο) - ΓΙΑΝΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (βιολι) (ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΙΑΣΙΟΥ "ΖΑΜΠΕΤΑΣ - ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ")

Στα 1951 μάλιστα θα είναι αυτός που «ανακαλύπτει» στη κοσμική ταβέρνα του Ορφανού, (στη γωνία Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Ιπποκράτους) τη Ρένα Ντάλλια, τον ξετρελαίνει η φωνή της, ενημερώνει σχετικά τον Παπαϊωάννου, και αρχίζει άμεσα η συνεργασία τους!..

Λαϊκό πάλκο της δεκαετίας του '50, από αριστερά κάτω: Στέλιος Μακρυδάκης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Ντάλια Ρένα, Νίκος Καλλέργης, Ηλίας Ποτοσιδης. Πίσω ξεχωρίζουν: η Λέλα Παπαδοπούλου (ακορντεόν), Στέλιος Λαζάρου (βιολί).

1952 Ο Γιάννης Παπαϊωάννου στην Πόλη (Κωνσταντινούπολη) με το συγκρότημά του!. Με Ρενα Νταλλια, Νικος Καλλεργης, Ποτοσιδης κ.α!

Το 1952, αποδεχόμενοι μια σπουδαία επαγγελματική πρόταση, Παπαϊωάννου, Ντάλλια, Ποτοσίδης, Λαζάρου (βιολι) και Νίκος Καλλέργης (κιθαρα) ταξιδεύουν για την Κωνσταντινούπολη, για να εμφανιστούν στο κέντρο «Καζαμπλάνκα» και όπου παραμένουν δύο μήνες, γνωρίζοντας δόξα και πολύ χρήμα!.

Δεξιά ο Ηλίας Ποτοσίδης με το συγκρότημα Β. Τσιτσανη. Μαζί με: Αννα Χρυσάφη, Γιαννης Σαλασιδης, Στελιος Λαζαρου κ.α. Αριστερά ο Νικος Τουρκακης (Φιλίππου). *Φωτο απο Γ.Νταλλης

Γυρω στο 1960 πηγαίνει στην Αμερική με τον Παπαιωαννου, Λ. Τσαγκαρη, Ν. Καλλεργη για να δουλέψουν σε μαγαζιά, αλλά ριζώνει εκεί.. Από το 1961 εργάστηκε στην Αμερική με δικό του συγκρότημα, εγκαταστάθηκε μόνιμα εκεί όπως και πολύ άλλοι μπουζουξήδες της εποχής του... 

<δυστυχώς δεν γνωρίζουμε περισσότερα για τον Η. Ποτοσιδη>


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ+
Ρεμπέτες "εν δράση!" 1960 - Αμερικη
Στην φωτογραφία βλέπουμε τον μεγάλο Γιάννη Παπαϊωάννου μαζί με τους: αριστερά ο Νίκος Καλλέργης, δεξιά με σκούπα και κατσαρόλα, ο Ηλίας Ποτοσίδης (η' μήπως είναι ο Ανεστος Αθανασιου;), πάνω ο Λευτέρης Τσαγκαράκης στην Νέα Υόρκη, στο σπίτι που μοιράζονταν, έτοιμοι για την φασίνα!!..
- - / - - / - - / - - / - - / - - / - - / - - / - - / - - / - - / - - / - - / - - / 

Το μεγάλο συγκρότημα του Καλαματιανού 1947
Συγκρότημά Παπαϊωάννου, αριστερά στο μπουζούκι ο Κωστας Τσοκαρόπουλος, δεξιά ο Ποτοσίδης κ.α!
 (2 φωτογραφίες από το mpaglamadaki.blog)
Ο μεγάλος ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζης, ανάμεσα σε Γιάννη Σαλασίδη και Ηλια Ποτοσιδη.
Ο Παπαϊωάννου με τον Ποτοσίδη.
Στήν Τριάνα τού Χειλά. Ο Βασίλης Χειλάς κάθεται στά δεξιά μπροστά από τον Ηλια Ποτοσιδη!. Η Τριάνα ηταν το σημαντικότερο μεταπολεμικό λαϊκό μαγαζί τής Αθήνας. Ο Γ. Παπαϊωάννου έπαιζε εδώ χρόνια με καταπληκτική επιτυχία, γεμίζοντας το μαγαζί δύο καί τρείς φορές τήν βραδιά!
Πρώτη σειρά: Μήτσος Ευσταθίου, ο αδερφός του Σπύρος, Σεβάς- χανούμ, Γιάννης Παπαϊωάννου κι ο Ηλίας Ποτοσίδης. Δεύτερη σειρά: Στέλιος Λαζάρου, Λιλή Νικολέσκο (πιάνο), Λέλα Παπαδοπούλου κι ο Νίκος Καλλέργης (στην Τριάνα του Χειλά, 1950)
Αποκριές στο πάλκο. Δεκ. '50 Γιαννης Παπαϊωάννου & Ηλιας Ποτοσίδης
Φεβρουάριος 1952 (Αποκριες) Ο Γιάννης Παπαϊωάννου (ή Ψηλός), ο Ηλίας Ποτοσίδης (ή Πανωβλέπας) και στο μικρόφωνο ο Γιάννης Σαλασίδης !!!
* Ο Γιάννης Σαλασίδης έπαιζε για πολλά χρόνια στο συγκρότημα του Τσιτσάνη-Παπαϊωάννου ως κιθαρίστας και τραγουδι. Πόντιος την καταγωγή, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ανάσταση, Κερατσινίου, κοντά στη Δραπετσώνα..
Στην "Τριανα" ο μεγάλος Γιάννης Παπαϊωάννου χορεύει με θαμώνα, ενώ ο Ηλιας Ποτοσιδης κοιτάζει βαριεστημενος τον φακό!.. Όλοι αναρωτιοντουσαν που την έβρισκε τόση ενέργεια ο μπαρμπα-Γιαννης!!. Συχνά εβγαζε δυο και τρία προγράμματα μόνος του!.. Ποτέ του όμως δεν αρνιόταν τη συμμετοχή στο γλέντι του με του αγαπημένου του κοινού!. *Στο πάλκο μπουζούκι ο Θοδωρος Πολυκανδριωτης! (πηγή από το ΜΥΘΟΣ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ -Τεγοπουλος-Μανιατεας) 
1952 "Κέφι, τραγούδι και πενιές με το συγκρότημα Παπαϊωάννου" από αριστερά: Μακρυδάκης Στέλιος, Γιάννης Παπαϊωάννου, Ρένα Ντάλλια, Ηλιας Ποτοσίδης, Στέλιος Λαζάρου (βιολι), Λέλα Παπαδοπούλου (ακορντεόν) κ.α!.
Τρεις θεμελιωτές του ρεμπέτικου τραγουδιού. Ηλίας Ποτοζίδης, Απόστολος Χατζηχρήστος και πίσω ο μουσικός Παναγιώτης Σαρίκας!.
Ποτοσίδης Μπέλλου Παπαϊωάννου
Θανάσης Ευγενικός, Λουκάς Μευσούτης, Ηλίας Ποτοσίδης, Σωτηρία Μπέλλου, Μήτσος Μαρσέλος (πιάνο), Βασίλης Βασιλείου (ακορντεόν), στις Τζιτζιφιές (Πρωτοχρονιά του 1954)
1948 Στήν Τριάνα τού Χειλά
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ ...

 


Thanos GR / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib